TKO ĆE TO KUPITI?

Microsoft se (opet) planira vratiti u mobilni svijet

01.06.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Proteklih desetak godina je bilo vrlo burno za Microsoftove mobilne pokušaje, bilo da je riječ o hardveru ili samim mobilnim operativnim sustavima. U konačnici rezultat je bio to da je brža konkurencija ugrabila dobre ideje i implementirala ih prije nego se tromi Redmond uopće uspio postaviti na noge. Glasine sad govore kako usprkos svemu žele pokušati ponovno

Windows na mobitelima je mrtav već neko vrijeme, iako to u Microsoftu još nisu službeno priznali. Početkom godine je čelnik IT diva, Satya Nadella tek kratko otkrio kako žele stvoriti 'ultimativni mobilni uređaj' te da se ne žele baviti segmentom kojim se bave 'svi drugi'. Nadella smatra da Microsoft svoju priliku u mobilnom svijetu ima tek ako naprave nešto što se ističe u gomili. 

Međutim, pod ranijim čelnikom, Steveom Ballmerom, Microsoft se otisnuo u svijet Windows Phonea, napravivši golemi reset između toga i Windows Mobilea. Nedugo nakon toga, uslijedio je još jedan - let s Windows Phonea 7.x na izdanja 8.x. Nakon toga, pod Nadellom, stigao je i Windows Mobile 10. Sve ovo je jedna kaotična priča prepuna obećanja, no bez istinske posvećenosti platformi. 

U svim svojim generacijama, Microsoftov mobilni pokušaj imao je podosta jedinstvenih karakteristika, koje su se s vremenom jednostavno istopile pred konkurencijom. Microsoftu je cloud i razvoj mobilnih aplikacija za vodeće platforme (iOS i Android) imao više smisla, što ne čudi, s obzirom na izvrsno poslovanje tvrtke. U Redmondu su stoga cijelu prošlu godinu i službeno bili odustali od Windows mobitela, ali uz obećanje buduće 'podrške', što god da im je to značilo.

Kraja Microsoftovim peripetijama s mobilnim svijetom po svoj prilici nema. Bloger Brad Sams je nedavno imao priliku saznati od dva neovisna izvora iz Microsofta kako u tvrtki testiraju novi mobilni hardver, kao i posebnu granu Windows Mobilea.

Nije šala. Microsoft i dalje očijuka s idejom o povratku u svijet mobilnog hardvera i platformi, no čemu? Povjerenje u te pokušaje je ostalo valjda samo kod najzagriženijih ljubitelja platforme i starijih Lumia uređaja na kojima su radili bivši Nokijaši. I ono malo developera koje je Microsoft privukao svojim mobilnim pokušajima je potpuno diglo ruke od toga. 

Ovo može značiti više stvari. Ili u Microsoftu tek eksperimentiraju kao i svaka druga tvrtka, ili imaju nekakav as u rukavu kojeg čuvaju za prikazivanje tek kad bude gotov - baš kako su to učinili s HoloLensom. No, opet, sve i da kreiraju nešto jedinstveno za tržište, ostaje pitanje povjerenja potrošača u to. 

Sams navodi još i kako će sučelje onoga na čem Microsoft trenutno radi za mobilni svijet drugačije od svega na što su potrošači navikli, no stvari su u ranoj fazi razvoja.