dođe li do toga

Huaweijeva alternativa Androidu mogla bi zaživjeti i prije no što se pretpostavljalo

24.05.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Huawei se polako priprema za budućnost bez Googlea, predstavivši planove za izdavanje vlastitog mobilnog operativnog sustava koji će biti spreman puno prije nego što su mnogi očekivali

Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Groupa nedavno je potvrdio da kompanija svoj operativni sustav planira izbaciti već ove jeseni. Tijekom intervjua s američkim CNBC-jem ovog četvrtka Yu je potvdio da operativni sustav za smartfone i laptope u Kinu stiže u četvrtom kvartalu ove godine.

A što je s Hrvatskom i ostatkom svijeta?

Ako ste vlasnik Huawei uređaja i ne živite u Kini, morat ćete se malo strpiti. Yu tvrdi da će Huaweijev softver biti spreman do prvog ili drugog kvartala 2020. te je također naglasio da će Huawei imati svoj vlasiti dućan s aplikacijama pod imenom App Gallery koji će doći u paketu s novim operativnim sustavom.

'Huawei je trenutno i dalje posvećen suradnji s Microsoftom i Androidom, no ako nam to zabrane, imamo plan B i to je naš vlastiti operativni sustav' rekao je Yu. Predstavnik Huaweija također je naglasio da kompanija najradije ne bi mijenjala Googleov ili Microsoftov operativni sustav za svoj. 'Ovo zbilja ne želimo, no čini se da ćemo na to biti prisiljeni zbog nastojanja američkih vlasti' zaključio je.

  • +4
Huawei P30 Lite slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Američki trgovinski rat

Podsjetimo, Google je najavio da će prestati isporučivati svoj operativni sustav Huaweiju nakon što je kompanija smještena na crnu listu američkog ministarstva trgovine. U prijevodu - američke firme moraju dobiti vladinu dozvolu prije nego što krenu u suradnju s Huaweijem. Nakon što je pravilo uvedeno, ministarstvo je Huaweiju licencu dao na još 90 dana.

  • +2
Huawei P30 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina / tportal