NOVI ANDROIDI

Huawei potvrdio: Serija P40 ima službeni datum predstavljanja

25.02.2020 u 12:46

Bionic
Reading

Predstavljanje premijske linije uređaja održat će se u Parizu 26. ožujka, a jedina stvar koja će sigurno izostati su Googleove aplikacije

Stiglo je vrijeme i za to: Huawei je službeno najavio datum predstavljanja uređaja P40 i P40 Pro. Telefone ćemo uživo po prvi put vidjeti 26. ožujka u Parizu.

P serija je, podsjećamo, oduvijek bila prepoznatljiva po tehnološki naprednim uređajima, no ove ćemo godine iz Huaweija dobiti smartfone koji zbog američke blokade ne smiju koristiti Googleov set aplikacija, već se moraju oslanjati na Android otvorenog koda poduprijet Huaweijevom verzijom dućana sa softverom. Ovaj nezgodni trend započeo je s prošlogodišnjim Mateom 30 Pro koji je također došao bez Google Mapsa, Google Drivea i ostalih poznatih Googleovih aplikacija, što je pak hrpu korisnika potaklo da 'sideloadaju' softver direktnim downloadom iz nerijetko nepovjerljivih izvora. Štoviše, Google je nedavno zamolio kupce da njihov softver ne pokušavaju skidati s nepoznatih stranica.

Što se tehničkih značajki tiče, očekuje se da će P40 i P40 Pro stići sa ekranom od 120 Hz, tri kamere na P40, odnosno pet (!) kamera na P40 Pro. Telefoni dolaze s instaliranim Androidom 10 i Huaweijevim launcherom EMUI 10, prenosi Android Central.

Prve vrlo neslužbene slike P40 Proa daju naznaku da bi modul za kameru s pet objektiva mogao biti zbilja velik, dok bi prednji dio trebao biti nešto diskretniji uz vrlo mali izrez za kameru. Telefon, kao i velika većina novih smartfona, ne dolazi s ulazom za slušalice, već samo jednim USB-C portom smještenim na dnu uređaja. Što se boja tiče, Huawei nastavlja pratiti trendove te je novi P40 (pored pet drugih nijansi) učinio dostupnim i u vrlo trendi boji mentola.

Datum izlaska nove P-serije u Parizu nije ništa novog - Huawei je prošlog predstavnika serije također predstavio u Parizu tijekom ožujka, što nalaže da kompanija sve radi 'po planu' unatoč globalnoj zdravstvenoj krizi.

Ako je vjerojvati Richardu Yu, izvršnom direktoru Huaweija, novi P40 Pro mogao bi biti 'najmoćniji 5G flagship na tržištu', zaključuje The Verge.