nove tehnologije

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj

16.12.2020 u 11:56

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije

FER će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja. Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u je implementirana na način da se koristi frekvencijski pojas 3,5GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani za isključivo za ovu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje da se postignu optimalne performanse mreže (brzina, kapacitet i latencija) neophodne za istraživačke projekte.

'FER njeguje snažnu suradnju s gospodarstvom na lokalnoj i međunarodnoj razini, a s gotovo 250 znanstveno-istraživačkih aktivnih projekata, među najtraženijim je partnerima za suradnju u istraživanjima i razvoju inovacija. Upravo projektima kao što je Campus Network, FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u daljnjem razvoju tehnologija budućnosti. Istovremeno, široj hrvatskoj akademskoj zajednici osigurava pristup najsuvremenijim tehnologijama, čime kontinuirano doprinosi povećanju broja stručnjaka u području STEM', ističe prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

'Campus mreže su ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0. Podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom. Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u, tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj', izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Hrvatskim Telekomom već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine. Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, pogotovo za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. U ovom projektu, osim FER-a i Hrvatskog Telekoma, sudjeluju hrvatske tvrtke KING ICT, Planet IX i Orqa.

Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje omogućuje 5G u iskustvu igranja zahtjevnih igara. U prvoj fazi projekta fokus je na omogućavanju igranja bilo koje igrice na bilo kojem uređaju, bez obzira na lokaciju. Druga faza temelji se na razvijanju još naprednijeg gaming iskustva kod najzahtjevnijih multiplayer igrica, a u trećoj fazi koristit će se sustav za virtualnu stvarnost koji nije izravno povezan s računalom i može se koristiti na bilo kojoj lokaciji.