NOVA SURADNJA

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla zajedno grade modernu 5G mrežu

24.06.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Nedavno potpisani ugovor je prvi 5G ugovor dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla će tako do 2024. biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) danas su potpisali ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, čime Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka.

Uspješna suradnja započela je s modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

'Tijekom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu. Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove.

Implementacija 5G tehnologije široko je primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama', izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Gordana Kovačević istaknula je svoje zadovoljstvo ovim važnim ugovorom sa strateškim partnerom: 'Ponosna sam što smo, nakon naše prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine, potpisali i prvi 5G ugovor u Hrvatskoj. Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo započeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u narednom razdoblju. Širom svijeta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle među prvima rade na implementaciji 5G mreža.

Dosada je korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta. Naša snaga leži u Ericssonovom tehnološkom liderstvu te našim zaposlenicima. Čak 1500 od 3200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice.'