kako do zavidnih fotorafija

Korisni savjeti uz koje ćete snimati još bolje fotografije na Huawei P40 Pro

24.06.2020 u 08:47

Bionic
Reading

Mobilna fotografija toliko je napredovala u posljednjih nekoliko godina da mnogi od nas više ni nemaju klasični fotoaparat kojim će snimati razne proslave ili fotografirati na godišnjem odmoru. Telefoni koje nosimo u džepu koriste nekoliko različitih leća i napredne sustave umjetne inteligencije kako bi u svakoj situaciji bili spremni sami odraditi sav posao i uvijek pružiti sliku koja će nas zadovoljiti, a u tome je daleko najbolji Huawei P40 Pro

Telefon je to koji i trenutno stoji na vrhu DxOMark ljestvice najboljih mobilnih fotoaparata. On dolazi s 50 MP Ultra Vision kamerom (široki kut, otvor blende f/1.9, OIS) + 40 MP Cine kamerom (ultra širok kut, otvor blende f/1.8) te 12 MP SuperSensing telefoto kamerom (f/3.4, OIS) i 3D Depth Sensing kamerom, uz optičku i AI stabilizaciju slike.

Uz sve te napredne senzore, telefon će u većini slučajeva automatski snimiti odličnu fotografiju, no i vi sami možete uz nekoliko jednostavnih savjeta snimiti još kvalitetniju fotografiju svojim uređajem.

Snimite mega fotografiju

Po osnovnim postavkama, telefon koristi proces spajanja piksela kako bi podatke iz više piksela spojili u jedan. Na taj način dobit ćete fotografiju koja bolje radi pri slabom svjetlu, no sama fotografija u konačnici je nešto manja. Želite li pak fotografiju od 50 megapiksela, kliknite na stavku “više” na izborniku foto modova i tu ćete naći opciju “visoka razlučivost”. Isto to možete dobiti i u “pro” načinu gdje možete upravljati svim detaljima fotografije, od balansa bijele, brzine zatvarača, fokusa…

Lakše zumiranje

P40 Pro nudi optičko uvećanje od 5x te digitalno od 50x uz pomoć umjetne inteligencije, no kad fotografirate nije uvijek najjednostavnije prstima zumirati po mjeri. Stoga možete kliknuti lijevo ili desno od ljestvice koja prikazuje uvećanje kako bi se prebacili između različitih uvećanja slike.

Noć po danu

Noćni mod će vam omogućiti fantastične fotografije u mračnim uvjetima, ali jednako tako možete ga koristiti i tijekom dana i to u situacijama kad imate tamna područja ili preeksponirane scene kako bi dobili što bolji balans fotografije.

Ukloni neželjene prolaznike

AI Gold Snap je manje poznata mogućnost koja nudi odlične trikove, a možete je akivirati klikom na značajku Pokretna slika u gornjem lijevom kutu ekrana. Telefon će tada snimiti pomičnu fotografiju koja izgleda kao kratki gif, a vi možete klikom na opciju “uredi” potom ukloniti prolaznike ili odraz na fotografiji, naravno uz niz drugih opcija za uređivanje. No ovo je alat koji je iznimno koristan kad želite snimiti obiteljski portret, a u kadar vam je uletio neželjeni trkač, ili ako snimate fotografije kroz staklo i ne želite vidjeti i svoj odraz.

Izvucite više od portreta

P40 Pro snimit će odlične portrete, ali želite li ih dodatno naglasiti kliknite na Blenda način snimanja. Tu ćete moći odabrati fokus na subjekt koji želite snimiti, a potom u postavkama možete mijenjati otvor blende i vidjeti koja vam se razina najviše sviđa za vašu fotografiju.

Kako bi portret dodatno naglasili, iskoristite sjenu koju baca stablo ili neka zgrada ako ste vani, a nalazite li se u zatvorenome, neka svjetlost kroz prozor pada bočno na lice vašeg subjekta.

Portretni mod možete koristiti i kako bi snimali različite fotografije u kojima želite istaknuti predmete koji su vam blizu te koristiti efekt zamućene pozadine.

Portreti su iznimno važni i kod snimanja selfija, a čim prebacite telefon na prednju kameru, aktivira se i portretni mod koji koristi senzor od 32 megapiksela s dubinskim senzorom kako bi snimio kvalitetnije fotografije. Automatski je ovdje uključena opcija uljepšavanja, koju možete isključiti ili smanjiti kako bi fotografije izgledale što realnije. Naravno, i tu je niz efekata koje možete uključiti kako bi selfieju dodali i umjetnički štih.

Koristite prečace

Želite li brzo reagirati na neku situaciju, trebat će vam dosta vremena da otključate telefon, uđete u kameru i snimite fotografiju, no srećom, brojni telefoni nude opciju ultrabrzog snimanja, pa tako i P40 Pro. Po osnovnim postavkama, dvostruki klik na tipku za smanjenje glasnoće, napravit ćete brzi snimak. To omogućuje da se telefon aktivira za otprilike pola sekunde i snimi onaj trenutak koji ste željeli.

Čistite leće

Ovo je jedan od fotografskih savjeta koji mnogi od nas na mobitelima zanemarujemo, no igra veliku ulogu u kvaliteti fotografija. Vaša pamučna majica poslužit će za silu kako bi uklonili tragove prstiju, no s vremena na vrijeme dobro bi bilo koristiti i maramice za brisanje naočala kako bi uklonili razne sitne naslage i tragove, a vaše fotografije dobile dodatnu oštrinu.