BUDUĆNOST SADA

Hrvatski robot oduševljava svjetske medije

27.01.2014 u 09:36

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenici su razvili robota kojim je moguće brže i lakše otkriti autizam u djece. Dok već postoje humanoidni roboti koji su u stanju pričati, plesati i zabavljati one najmlađe, robot nazvan Rene ima mnogo značajniju ulogu - pratiti odgovore djeteta i kontakt očima

Istraživački tim sastavljen od znanstvenika s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva smatra kako je novim robotom moguće pratiti i lakše otkrivati autizam u djece. Robot Rene je opremljen kamerom, mikrofonom i zvučnicima, a poseban softver nadzire sve parametre te se adaptira na osnovi reakcija djeteta.

Robot nikako nije tu da bi zamijenio ulogu koju imaju kliničari, već služi kao dodatni alat za dijagnostiku autizma, baš kao i za analizu i bolje razumijevanje ponašanja djece.


Djeci koja boluju od autizma humanoidni robot je, po svemu sudeći, mnogo manje napadan i zabavniji nego standardni terapeuti ili odrasli, tim više što se u stanju prilagođavati ponašanju. Majka jednog autističnog djeteta je za Euronews dala izjavu u kojoj potvrđuje ovu ideju.

'Filip je uistinu gledao i bio usredotočen na robota, što nije njegovo uobičajeno ponašanje. Obično samo trči okolo uz fokus koji traje nekoliko sekundi. Kada je vidio robota, privukao mu je pažnju, sjeo je, proučavao ga i pokazao veliko zanimanje za njega', rekla je majka djeteta za Euronews