SPREMA SE PRETPLATA

Hoćemo li svi ipak plaćati za Windows 10 mjesečno?

15.07.2016 u 17:49

Bionic
Reading

Microsoft je mjesecima opisivao Windows 10 kao uslugu. Sad znamo i zašto: spremaju se uvesti mjesečnu naknadu za korištenje

Mjesečna naknadna za korištenje Windowsa 10 iznosit će sedam dolara (nešto manje od 50 kuna po sadašnjem tečaju) mjesečno po korisniku. Zasad će ju plaćati samo tvrtke.

Nova cjenovna kategorija zvat će se Windows 10 Enterprise E3 i znak je kako je Microsoft napokon povezao Office 365 i Azure kao servise s pretplatom.

Što s nama privatnim korisnicima koji smo nadogradili računala na desetku temeljem obećanja kako će biti besplatna? U Microsoftu kažu kako se to ne odnosi na nas. Zasad.


Mogu li ipak uvesti pretplatu? Mogu, ali to čini se vjerojatnim kako će to automatski odmah učiniti svima koji su već preuzeli i instalirali nadogradnju.

Podsjetit ćemo vas kako su u više navrata rekli kako će desetka biti zadnje izdanje Windowsa. Stoga je izgledniji scenarij onaj u kojem će u nekom trenutku u budućnosti, umjesto novog izdanja operativnog sustava, početi naplaćivati nove značajke, gurajući vas polako prema plaćanju mjesečne pretplate.

Nadogradnja na Windows 10 je besplatno dostupna do 29. srpnja. Nakon toga Windows 10 Home i Pro naplaćivat će 119, odnosno 199 dolara.

Više:Forbes