STARO ZA NOVO

Hoćemo li DVD-ima dijagnosticirati HIV?

13.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Tijekom proteklih 30 godina usavršavana je tehnologija laserskih diskova, no ona bi sad mogla dobiti potpuno novu ulogu

Kada su se pojavili DVD-i su bili najbolji izbor za arhiviranje podataka. No, uskoro su ih zamijenili drugi formati, a danas veliki čvrsti diskovi gotovo u potpunosti eliminiraju potrebu za DVD-ima.

No ekipa istraživača sa švedskog KTH Kraljevskog instituta za tehnologiju pokušava staru DVD tehnologiju upotrijebiti u nove svrhe.

Predvođeni Amanom Russom, razvijaju 'laboratorij na DVD-u' - jeftin način za testiranje uzoraka krvi i dijagnosticiranje zaraze HIV-om.

Princip je zapravo veoma jednostavan. Uzorak krvi stavlja se na modificiran DVD koji se potom umeće u prerađeni DVD čitač. Umjesto tradicionalnog lasera, čitač bi emitirao svjetlost kroz disk, a sve bi očitavao senzor koji bi potom slao rezultate na računalo.

Istraživači za projekt koji dijelom financira i Europska komisija, traže partnera koji bi pomogao njihovu tehnologiju razviti za masovnu upotrebu.

Procjenjuju kako bi se njihov 'laboratorij na DVD-u' mogao proizvoditi za 200 dolara (1.160 kuna), što je tek jedna stotina trenutačnog troška za laboratorij za, primjerice, testiranje na HIV.

'Pokušavamo naći novu upotrebu za staru tehnologiju koja je na umoru', rekao je za Guardian Russom koji se nada kako bi laboratorij mogao zaživjeti u praksi za otprilike dvije godine.