INVAZIJA KREACIONISTA

Hoće li splitske školarce učiti da je svijet stvoren u šest dana?!

evolucija čovjeka

evolucija čovjeka

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

U splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić u ponedjeljak je održano predavanje američkog kreacionista dr. Charlesa Jacksona pod nazivom 'DNA nije dokaz za evoluciju', a organizatori njegova posjeta Hrvatskoj najavili su da će predavač gostovati i na satu biologije u jednoj splitskoj tehničkoj školi

Dr. Jackson je istaknuti član zaklade Creation Truth koja u SAD-u promiče kreacionističke ideje. Njezin je utemeljitelj G. Thomas Sharp, evangelistički kršćanski vođa koji je također i suosnivač Museum of Earth History u Dallasu. I zaklada i muzej predstavljaju biblijske priče u njihovu najdoslovnijem obliku - Bog je stvorio svijet u šest dana, a cijeli svemir nastao je prije samo 6.000 godina - kao znanstvenu istinu. Evoluciju ne priznaju ni u njezinoj, vjernicima prihvatljivijoj, verziji inteligentnog dizajna, a vjerske organizacije koje to čine (poput Katoličke crkve op. a.) na svojim internetskim stranicama optužuju da su poganske zapadnjačke crkve. Njegovo gostovanje u Splitu organizirala je kršćanska udruga Život je više

Jacksonovo predavanje ozbiljno je zabrinulo profesoricu genetike i evolucije na splitskom PMF-u dr. Jasnu Puzinu, koja je iznad svega zgrožena idejom da bi se takva mitološka slika svijeta u našim školama mogla servirati pod znanost.

'Dr. Jackson je u svom predavanju ustvrdio da je DNA tako savršena te da sadrži toliko puno informacija da njezin nastanak evolucijom nije moguć, rekla je za tportal dr. Puzina i dodala: 'Među ostalim rekao je da ne postoji informacija koja nema smisao, što me je navelo da ga pitam što je s besmislenim dijelovima našeg genoma koji se kolokvijalno nazivaju junk DNA. Odgovorio je da je znanost otkrila da neki dijelovi junk DNA ipak imaju smisao. Na to sam mu uzvratila kako je poznato da postoje dijelovi koji sasvim sigurno nemaju smisla. Neki od njih čak prekidaju zdrave gene i uzrokuju bolesti poput raka dojke ili hemofilije. Oni se u stručnim krugovima nazivaju jumping genes. Također postoje i greške u replikaciji i mutacije u kojima se DNA zapis kvari i gubi se informacija. Na pitanje zašto se takve stvari u savršenoj DNA događaju, dr. Jackson je odgovorio da je to tako moralo biti, što je tipičan fatalistički vjerski stav prema kojem se genetske bolesti ne bi ni trebale liječiti jer trebamo prihvatiti da smo takvi kakvima nas je Bog stvorio.'

Splitska profesorica upozorava da kreacionizmu nije mjesto u školama te da se u nastavnim planovima i programima koje je odobrilo nadležno ministarstvo, u okviru biologije, evolucija, a ne kreacionizam, poučava kao znanstveno tumačenje postanka i razvoja života na Zemlji.

'Evolucija nije teorija, ona je znanost i danas raspolaže ogromnom količinom materijalnih dokaza, prikupljenih kroz brojna eksperimentalna istraživanja tisuća i milijuna znanstvenika iz cijelog svijeta. Nasuprot tome, kreacionizmu je jedino polazište Biblija, koju tumače doslovno, iako je manje-više svima poznato da su biblijski zapisi kompilacija tekstova mnogih autora te da često imaju simbolično značenje.

'Negirajući evoluciju, kreacionizam negira i veći dio suvremenih znanstvenih postignuća u biotehnologiji, medicini i molekularnoj biologiji koja bi bila nemoguća bez evolucije, zajedničkog podrijetla i međusobne srodnosti svih živih bića na Zemlji. Primjerice, da nismo evolucijski srodni bakteriji E. coli, ne bismo joj mogli umetnuti ljudski ili neki drugi gen da ga umnožava i stvori njegov protein, koji poslije može koristiti čovjeku. Zahvaljujući nedavnim velikim otkrićima o epigenetici u biljaka, imamo ideju kako istraživati slične ili iste pojave u ljudi, jer su čak i biljke naši srodnici. Nizanje ovakvih primjera može ići u nedogled', rekla je splitska profesorica.

Dr. Puzina smatra da bi se u promicanju evolucije trebali više angažirati i katolički intelektualci. 'Katolička crkva načelno prihvaća evoluciju. Visoki crkveni intelektualci, uključujući i pokojnog papu Ivana Pavla II., uvažavaju argumentaciju i dokaze evolucije, pritom odvajajući pojavu ljudskog duha od razvoja njegova biološkog tijela. Problem nastaje na razini neposrednih izvršilaca, radnih članova Crkve kao što su župnici i vjeroučitelji, koji nemaju odgovarajuću naobrazbu o evoluciji i zbog neznanja je često odbijaju, odnosno govore protiv nje. Katolička crkva trebala bi bolje educirati svoje župnike i vjeroučitelje o evoluciji te ih upozoriti na radikalni kreacionizam koji posebno promoviraju neke evangelističke kršćanske organizacije. One su vrlo jake u SAD-u, a posljednjih su godina intenzivirale svoje djelovanje i u Europi', rekla je dr. Puzina.

Organizator - tajnovita udruga

U udruzi 'Život je više' potvrdili su nam da bi dr. Jackson trebao održati predavanje na satu biologije u jednoj splitskoj tehničkoj školi, međutim, nisu nam bili voljni reći ime škole, ni profesorice biologije, pa čak ni svoja vlastita imena.

Supruga vlasnika službenog telefona (vjerojatno voditelja ove kršćanske udruge), koja kaže da je diplomirala geologiju, u ovom programu ne vidi ništa sporno: 'Dr. Jackson je samo upozorio na nedostatke Darwinove teorije koja je još uvijek samo teorija i nema nikakvih dokaza. Objasnio je da iza svake informacije pa i iza DNA stoji neki um. Rekao je, primjerice, da bi svatko, kada bi na nebu u oblacima vidio slovo 'u', pomislio kako je to zgodno. Međutim, kada bi vidio ispisanu riječ 'HELP', odmah bi zaključio da je to netko napravio zrakoplovom, dakle netko uman. Profesorici koja je prosvjedovala objasnio je da tzv. junk DNA, koji je ona isticala kao jedan od argumenata protiv inteligentnog kreatora nije nikakav dokaz budući da su znanstvenici posljednjih godina otkrili da i ti dijelovi genoma imaju određene funkcije. Konačno, dr. Jackson bi u školi trebao održati predavanje na temu probavnog sustava, a ne o svojim vjerskim uvjerenjima', rekla nam je neimenovana članica udruge.

MZOŠ: Predavanja na školi odgovornost su ravnatelja

Glasnogovornik Ministarstva znanosti i športa Duje Bonnaci za tportal je rekao da istražuju informacije o ovom slučaju, no naglasio je da svaki ravnatelj sam odlučuje hoće li se neko predavanje održati na njegovoj školi – za to ne treba svaki put posebno tražiti dopuštenje MZOŠ-a.

'U sklopu redovite nastave biologije u hrvatskim školama poučava se samo ono što je predviđeno službenim nastavnim planom i programom. U istome nema spomena kreacionizmu, već se poučava isključivo teorija evolucije.

Čest je međutim slučaj da različite udruge, inicijative i organizacije školama nude različite vrste izvannastavnih sadržaja, poput 'popularnih' predavanja na različite teme. Odluka o tome koje od tih predavanja će se moći održati u školi (naravno, u terminu izvan redovite nastave), na ravnateljima je kao osobama zaduženim i kompetentnim da ocijene koji su sadržaji primjereni, a koji ne. Također, takva predavanja nisu obvezna za učenike, pa i sami učenici mogu odlučiti hoće li takvo što doći poslušati ili ne', stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi