NOSIVA TEHNOLOGIJA

Hexoskin - pametna majica umjesto svih fitnes gadgeta

27.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Pametna majica trebala bi zamijeniti sve gadgete za fitnes i pružiti dodatne informacije koje su dosad bile nedostupne. Ali po kojoj cijeni

Industrija nosivih gadgeta postaje sve veća. Od različitih satova i narukvica koje se spajaju s pametnim telefonima kako bi tvorili komunikacijske sustave pa do cijelog niza gadgeta koji služe kako bi korisnici pratili svoj napredak tijekom tjelovježbe, čini se kako u svakom trenutku na sebi nosimo nekakav senzor.

No te bi senzore, barem one koji su namijenjeni fitnesu i praćenju našeg zdravstvenog stanja, mogla zamijeniti jedna pametna majica, piše Digital Trends.

Hexoskin je pametna majica prepuna senzora koja bi trebala prikupljati i pružati mnogo više podataka o trenutačnom stanju organizma njezina nositelja od svih dostupnih fitnes gadgeta na tržištu.

Njezini senzori prate rad srca, dišnog sustava, broje korake, potrošene kalorije, ali i intenzitet aktivnosti kojom se korisnik bavi.

Kanadska tvrtka Carre Technologies, koja je osmislila Hexoskin, želi omogućiti rekreativcima, sportašima i njihovim trenerima da, ovisno o stanju organizma, mogu prilagoditi tempo treninga.

Pametna majica napravljena je od mekane tkanine koja upija znoj i omogućava protok zraka, a ujedno se može prati u perilici za rublje.

Ono što ovu majicu čini drugačijom od drugih je mali uređaj koji bilježi podatke sa senzora i može ih slati na mobilne uređaje ili ih prenijeti na računalo putem USB-a.

Autori Hexoskina tvrde da uređaj može snimiti više od 150 sati podataka, a baterija će izdržati 14 sati prije no što je treba ponovno napuniti.

Zanimljivo je da više ljudi istovremeno može nositi majice Hexoskin i slati podatke na isto računalo, čime se olakšava praćenje njihovih performansi trenerima.

Hexoskin se može upotrijebiti i kao pametna pidžama i na taj način pratiti kvalitetu sna tijekom noći.

Iako su već lansirali alfa aplikaciju za iPhone, autori Hexoskina još nemaju dovoljno početnog kapitala za masovnu proizvodnju.

Zato su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava na stranici Indiegogo i u desetak dana prikupili traženih 100 tisuća dolara (560 tisuća kuna).

Tako bismo Hexoskin mogli vidjeti i u sportskim trgovinama u proljeće 2014., a dotad je moguće Hexoskin naručiti putem interneta po cijeni od 745 dolara (oko 4.200 kuna) po majici. Pa tko želi i može, neka isproba i to čudo tehnologije.