VLADE I CYBERTERORIZAM

Hakerima prijete i doživotne kazne zatvora

08.06.2014 u 08:08

Bionic
Reading

Dok je zakon do sada u Britaniji nalagao maksimalnu zatvorsku kaznu za računalne hakere od deset godina, stvari bi se uskoro mogle izmijeniti - na doživotnu verziju. Ministri su sve više zabrinuti za cyber-terorizam i cyber-kriminal, a budućim potezima bi se prekršitelji mogli kažnjavati poput onih koji su počinili umorstvo

U vladi smatraju kako je maksimalna kazna od deset godina za neovlašten pristup računalima preniska te da bi cyber napadi mogli dovesti do smrtnih situacija - u kojima bi se tada mogla opravdati doživotna kazna.


Napadi koji pak izazovu ozbiljnu ekonomsku ili ekološku štetu bi nosili 14-godišnju zatvorsku kaznu, a jedan od vladinih ureda koji se brine o sigurnosnoj strategiji navodi kako su cyber napadi podcijenjeni te da moraju biti odmah uz međunarodni terorizam i velike nesreće. Jedna od ministrica, Karen Bradley navodi kako je ovisnost o računalnim sustavima veća no ikad prije te da se valja osigurati od napada koji bi mogli imati kritične posljedice na infrastrukturu.

Novi zakon bi osigurao da se u slučaju takvih napada počinitelji propisno kazne - umjesto s maksimalnih 10 godina na eventualne doživotne kazne. Daily Mail piše kako je prošle godine troje Britanaca završilo u zatvoru u periodu između šest i 22 mjeseca, nakon što su u sklopu podrške za Wikileaks napadali servise PayPal, Visa i Mastercard.