ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Hakeri sve više ucjenjuju seksualnim sadržajima i računaju na paničan odgovor: Evo kako se postaviti u pokušaju iznuđivanja

04.12.2022 u 17:57

Bionic
Reading

Pokušaj iznuđivanja neugodna je situacija, tim više ako su u nju potencijalno uključeni sadržaji intimne prirode. Ucjenjivači računaju na to da ćete se uspaničiti, ali možete ih dočekati spremni

Seksualno iznuđivanje - postupak u sklopu kojeg netko pokušava iznuditi novac prijeteći da će objaviti dokaze o nečijoj seksualnoj aktivnosti - u pravilu je vrlo neugodna pojava.

Postala je sastavnim dijelom kriminalnih aktivnosti online, kako izravnog ucjenjivanja, tako i pokušaja prijevare u kojima se koristi.

Ako se dosad niste osobno susreli s takvim pokušajima prijevare, gotovo sigurno ste barem čuli za njih.

Obično se pojavljuje u obliku e-pošte u kojoj pošiljatelj tvrdi da je haker koji se dokopao vaših lozinki i pornografskih uradaka koje gledate.

Alternativno, moguće je da će navesti da je zarazio vaše računalo zlonamjernim softverom te tako došao do osjetljivih podataka i sadržaja.

Većina nas nije dovoljno velika ili zanimljiva meta

Iako to nije uvijek jednostavno učiniti, nađete li se u takvoj situaciji, nastojite ostati mirni. Zašto? Pa gotovo sigurno niste postali žrtvom vrhunskog hakera i gotovo sigurno nije vas snimio dok ste pratili sadržaje namijenjene isključivo odrasloj publici.

Naravno, uvijek postoji mala mogućnost da je riječ o stvarnoj prijetnji. Ali izgledi za to su doista vrlo mali.

Kad bi doista imali pristup vašoj lozinki, hakeri ne bi gubili vrijeme na dopisivanje s vama, već bi nastojali iskoristiti to na jednostavnije i profitabilnije načine.

Ako do ucjene i dođe, puno su veće šanse da će napadač biti netko koga poznajete i kome ste do tada vjerovali, a ne neki anonimni haker.

No prevaranti računaju na to da ćete se uspaničiti i učiniti što god traže od vas - najčešće platiti kako biste spriječili objavu potencijalno kompromitirajućeg videozapisa.

Gdje su dokazi?

Stoga, ako se nađete u takvoj situaciji, zastanite i razmislite. Zapitajte se ima li dokaza da su hakerske tvrdnje istinite.

Ako vas brine odakle im vaša lozinka, moguće je kako su ju kupili na nekom od bezbroj foruma u mračnom dijelu weba, gdje se takve podatke kupuje na metar. Za to uopće ne treba biti haker, kamoli genijalan.

Tako su vjerojatno došli i do adrese vaše e-pošte koju koriste za ucjenu. Dobro, možda ste bili nešto manje oprezni s lozinkama nego što ste trebali pa ste - recimo - koristili istu za više raznih servisa online. To i dalje ne znači da ucjenjivač doista ima pristup bilo čemu osim vašoj adresi i lozinki.

Osim, naravno, ako nije riječ o podacima za pristup servisima gdje držite sadržaje koji nisu za javnost. U svakom slučaju, odmah promijenite lozinke za sve potencijalno osjetljive servise.

Koristite pritom alat za upravljanje lozinkama kako biste svakom servisu dodijelili lozinku koju je teško pogoditi.

Prijavite ucjenu

Što se zaraze zlonamjernim softverom tiče, to je - razumije se - uvijek moguće. Ali izgledi da će netko koristiti softver koji bilježi što tipkate, snima zaslon i tome slično prilično su mali. Ogromna većina nas premala je meta za napade te vrste, a drugi načini napada i ciljevi su u pravilu daleko više isplativiji.

Stoga, ako vam ne pošalju snimku u potencijalno inkriminirajućoj pozi ili vam je odjednom onemogućen pristup servisu gdje držite golišave snimke, ignorirajte prijetnje.

Nemojte nasjesti pa uplatiti novac na naznačeni račun (obično u kriptovalutama) ili bilo što kliknuti u ucjenjivačkom e-mailu.

Umjesto toga, napravite screenshot i prijavite ga policiji. Promijenite lozinke za pristup servisima koji su vam važni.

Provjerite na web odredištu Have I Been Pwned je li neka od vaših adresa e-pošte možda bila kompromitirana. Ako jest, treba biti prva na popisu za promjenu lozinke.

I, naravno, pročešljajte računalo antivirusnim i antimalware softverom kao što su ESET i Malwarebytes, piše Forbes.