NIŠTA OD ŠVERCANJA

Gotovo je: Nova opcija na Netflixu potiho najavljuje kraj jedne ere

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.11.2022 12:37
  • Objavljeno 16.11.2022 u 12:37
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Francis Vachon / Alamy / Alamy / Profimedia

Nova opcija za Netflix pomoću koje korisnik može točno vidjeti tko mu je prijavljen na račun i, ako želi, odjaviti ih reklamira se kao sigurnosna značajka, dok se zapravo radi o skorašnjem Netflixovom pokušaju dodatne zarade

Netflix je upravo uveo malu, ali značajnu promjenu u sustav za uređivanje prijavama. Korisnici sad mogu odjaviti uređaje jednim jednostavnim klikom. Nova kontrola pod imenom 'Uređivanje pristupa i uređaja', odnosno 'Managing Access and Devices' nov je sustav za kontrolu računa koji je dostupan od 15. studenog te je detaljnije opisan u Netflixovom blogu.

Opcija je smještena u postavkama računa te omogućava pregled svih uređaja na kojima je Netflix aktivan. Kompanija navodi da je ova opcija tu zbog ljudi koji putuju i prijavljuju se na uređaje u hotelu ili kod prijatelja te onda se nakon gledanja zaborave odjaviti, prenosi TechRadar.

Ovaj je potez, zapravo, još jedan korak u obuzdavanju dijeljenja pristupa računu. Bivši partneri, bivši prijatelji i daljnji rođaci više ne moraju primati vaš poziv ili poruku u kojima ih molite da se odjavite - sve možete riješiti jednim klikom.

Promjena ove opcije dolazi u jeku Netflixove najave iskorjenjivanja dijeljenja lozinki u sklopu kojeg testira dodatnu naplatu od oko 3 eura kojom će postojeći račun moći biti korišten na lokaciji koja nije unutar primarnog kućanstva, odnosno IP adrese.

Ova nova 'značajka' zapravo je priprema za uvođenje te naplate. Samo znanje da možete maknuti 'višak' uređaja prije nego što vam ih Netflix odluči naplatiti je jako dobra stvar. Kompanija je, tim rečeno, već neko vrijeme u borbi za dodatnom zaradom. Na vrata nam tako kuca nov pretplatnički plan sa reklamama, a tu se prikrala i mogućnost gašenja vanjskih uređaja koje će nam kompanija, očigledno, s vremenom početi skupo naplaćivati.

Tim rečeno, čistka vanjskih uređaja nije baš jednostavan posao. Većina će korisnika na listi vidjeti desetke uređaja koje su aktivirali oni i, pretpostavimo, osobe koje s njima dijele lozinke, što znači da će se i dalje morati nakako dogovoriti ako tu lozinku pokušavaju dijeliti.

Svaki uređaj na listi tako ima ime uređaja, račun koji se koristi, posljednju emisiju koja je na tom uređaju gledana, vrijeme gledanja te konačno - lokaciju uređaja. Ovo zadnje je možda najbolji dio izvješća, s obzirom da ćete tako lakše prepoznati strane uređaje te zaustaviti dijeljenje s osobom koja je od vas udaljena stotinama kilometara.

Ako ne želite taj uređaj na listi, samo treba kliknuti na odjavu. Tko god je gledao na tom uređaju bit će odjavu i neće se moći nastaviti gledati bez ponovne prijave.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!