I SIGURNIJI OD VAS

Googleovi robotički automobili sve inteligentniji

29.04.2014 u 13:38

Bionic
Reading

Gradska vreva i kaos u prometu ne predstavljaju značajan problem za autonomne automobile koje razvija Google. Nakon tisuća i tisuća prijeđenih kilometara skupljenog iskustva i brojnih podataka, prometala kojima upravljaju računalni sustavi sigurnija su no ikad - i snalaze se bolje od običnih vozača

Još u listopadu prošle godine, Googleovi automobili su skupili više od pola milijuna kilometara. Danas je ta kilometraža još veća (više od milijun!), ali i značajnija jer je Google konstantno radio na softveru i sustavima prepoznavanja različitih situacija, znakova, prometala i sl.


Za razliku od vozača, računalni sustav koji upravlja automobilom se nikad ne umara i bez problema prati stotine objekata istovremeno - pješake, autobuse, znakove - pa čak i bicikliste koji rukom signaliziraju skretanje ili oznake za radove na putu. Posebna pažnja u razvoju se obratila i na upravljanje vozilom u različitim drugim situacijama, a kako sve skupa izgleda pogledajte u nastavku:


'Ono što izgleda kaotično i nepravilno na gradskoj ulici ljudskim očima, računalu je prilično predvidljivo. Kako smo nailazili na tisuće različitih situacija izradili smo i softverske modele što očekivati, od onoga što je izgledno (zaustavljanje automobila na crveno svjetlo) do onoga što nije očekivano (prolazak kroz njega)', stoji u službenom blogu kompanije.

Svi problemi još nisu rješeni, a vožnje Mountain Viewom će potrajati još neko vrijeme u kontroliranom okolišu prije nego se projekt preseli na druge gradove.

Ako vas kojim slučajem zanima kako je to voziti se u autonomnom automobilu, svakako posjetite link s pripadajućim filmićem.