SERVERI KOJI 'RAZMIŠLJAJU'

Google želi računala koja žale u slučaju pogreške

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 14.04.2011 16:57
  • Objavljeno 14.04.2011 u 13:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Google financira projekt Sveučilišta u Tel Avivu u sklopu kojega se razvijaju računalni algoritmi koji će analizirati razlike između željenoga i ostvarenoga, s ciljem da se u sljedećem pokušaju izbjegnu pogreške

Često se dogodi da si postavimo neki cilj i u njegovoj izvedbi ne dosegnemo dovoljno dobar rezultat tj. ostvareno ne odgovara planiranom. Normalna ljudska reakcija u takvim slučajevima je žaljenje. Google želi vidjeti može li tu ljudsku osobinu, koja nam značajno pomaže u ostvarivanju boljih rezultata za postavljene ciljeve i tjera nas na predviđanje problema, pretvoriti u računalni algoritam.

Računala ne mogu osjećati žaljenje, ali zato mogu izmjeriti razliku između željenog rezultata i ostvarenog rezultata. Razvojem takvih sustava bavi se profesor Yishay Mansour sa Sveučilišta u Tel Avivu. On razvija sustav 'umjetne inteligencije' koji uči iz razlike željenih rezultata i ostvarenih rezultata te pokušava minimalizirati tu razliku u budućim zadacima. Takav sustav će imati obilježja umjetne inteligencije jer donosi odluke koje podrazumijevaju predviđanje budućih događaja. Profesor Mansour smatra da bi njegov sustav algoritama, kada bude usavršen, mogao s prilično velikom točnošću predviđati rezultate aukcija, potražnju za nekim proizvodom ili bi mogao predviđati promet na pojedinim internetskim odredištima.

Najveću primjenu svog sustava Mansour vidi u predviđanju internetskog prometa što može dovesti do ogromnog povećanja efikasnosti usmjerivača i poslužitelja. Istraživanje je zapelo za oko internetskom divu Google kojeg također zanima povećanje efikasnosti infrastrukture interneta, ali i poboljšavanje usluga kao što su AdWords i AdSense.

Svoj interes Google je potkrijepio financiranjem istraživanja o 'računalnom žaljenju'. Osim novcem, Google će projekt poduprijeti i svojim znanstvenicima. Istraživanje će voditi profesori Mansour i Noam Nisan, a tim će okupiti 20 uglednih znanstvenika od kojih će osam biti sa Sveučilišta u Tel Avivu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!