zvat će se dunant

Google sprema prekomorsko iznenađenje za Microsoft i Amazon

18.07.2018 u 12:12

Bionic
Reading

Iz Googlea najavljuju kako će do 2020. samostalno postaviti prekoatlantski kabel kojim će unaprijediti svoje usluge, ali i ozbiljno zaprijetiti konkurentima

Google ide pod more. Na ovakav potez odlučili su se kako bi razvili snažniju infrastrukturu za usluge na oblaku kojima će moći zaprijetiti Amazonu i Microsoftu.

Tvrtka u čijem je vlasništvu najpoznatija tražilica na svijetu, najavila je u utorak da planira postaviti vlastiti podvodni kabel na dno Atlantskog oceana od SAD-a do Francuske. Kabel će se zvati Dunant, po prvom osnivaču Nobelove nagrade za mir.

Google očekuje da će Dunant biti funkcionalan 2020-e godine.

'Dunant nam daje dodatni mrežni kapacitet preko Atlantika, nadopunjava jednu od najprometnijh ruta na internetu i omogućava rast Google Clouda', napisao je na blogu Jayne Stowell, strateški pregovarač globalne infrastrukture u Googleu.

Podvodni kabeli obično grade i održavaju konzorciji tvrtki. Na primjer, Google i Facebook udružili su se 2016. godine za projekt kabelske mreže od 8.000 milja koja spaja Los Angeles i Hong Kong.

Ovaj put, ipak, novi kabel pripada samo Googleu. Doista, Dunant će biti prvi trans-atlantski kabel u vlasništvu neke ne-telekomunikacijske tvrtke.

To znači da će tvrtka imati veću kontrolu nad kapacitetom i rutom kabela. To će joj pružiti infrastrukturni prednost u odnosu na konkurente kao što su Microsoft Azure i Amazon Web Services koji se oslanjaju na konzorcijske kabele kako bi premostili Atlantski ocean.

Premda će Dunant biti prvi Googleov kabel koji se proteže preko Atlantskog oceana, neće biti prvi u privatnom vlasništvu te tvrtke. Prvi takav, pod nazivom Curie, bit će postavljen 2019. Godine i povezivat će Los Angeles i Čile, prenosi Business Insider.

Made by Google 2017 Izvor: Promo fotografije / Autor: Google