PALA PRESUDA

Google se izvukao, ne mora Oracleu platiti baš ništa

27.05.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon dvotjednog suđenja savezna porota zaključila je kako Googleov operativni sustav Android ne krši Oracleovo intelektualno vlasništvo

Desetočlanoj poroti je trebalo tri dana rasprave kako bi zaključila da je ponovna implementacija 37 Java API-ja zaštićena politikom fer korištenja. Dala je jednoglasan potvrdan odgovor na na pitanje potpada li Googleovo korištenje tih API-ja pod politiku fer korištenja kako je definirana američkim zakonima.

Da je odgovor bio negativan, ista porota odlučivala bi o odšteti koju bi Google morao isplatiti Oracleu, a koja je mogla doseći i do devet milijardi dolara.

U Googleu su, razumljivo, zahvalni što su to izbjegli. Presudu smatraju pobjedom za Androidov ekosustav, ali i za zajednicu programera u Javi. Iz Oraclea je stigla najava žalbe. Uvjereni su kako je Google razvio Android ilegalno kopirajući temeljne Javine tehnologije (točnije, 11,5 tisuća linija koda) kako bi što prije stigao na tržište.


Googleova pobjeda donekle ublažava udarac na razvojne programere, koji su dosad smatrali kako je API-je moguće besplatno koristiti. Moguće ih je zaštititi kao intelektualno vlasništvo, ali prvi pokušaj uspostave kontrole nad njima temeljem zakona koji reguliraju to područje upravo je dobio odbijenicu.

Porotnici su imali prilike čuti iskaze sadašnjih i bivših izvršnih direktora Sun Microsystemsa, Googlea i Oraclea, kao i više programera i računalnih stručnjaka iz obje tvrtke.

Oracle je zbog API-ja tužio Google još 2010. godine. Savezni okružni sudac William Alsup, presudio je kako API-ji uopće ne mogu biti zaštićeni kao intelektualno vlasništvo, no njegovu je presudu oborio prizivni sud.

Više:Ars Technica