KRATKOTRAJNA MEMORIJA

Google pamti pretrage na više uređaja

06.03.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Najpopularnija tražilica na svijetu ima novu opciju - može na jedan dan zapamtiti što ste tražili, i to na više uređaja

Novi softver osmišljen je kako bi se rezultat potrage za restoranom, trgovinom i drugim korisnim informacijama, osim na osobnom računalu, pojavio i na i na pametnim telefonima, odnosno bilo kojem uređaju kojim se može povezati s internetom, piše CNET.

Da bi ga mogli koristiti, morate imati uključeno povijest surfanja (Web History) i biti logirani u Google tijekom pretrage. Informacije pohranjene uz pomoć ikonice 'Nedavno' (Recent) na Googleovoj početnoj stranici trebale bi vam biti dostupne oko 24 sata, na bilo kojem uređaju.

Ova vrsta povezivanja usluge na različitim platformama ide ruku pod ruku s novom politikom zaštite privatnosti diva iz Mountain Viewa, koja mu izravno omogućuje kombiniranje osobnih korisničkih podataka prikupljenih na različitim uslugama.

Kontroverzna je - jedni smatraju da će pomoći stvaranju bolje usluge za korisnike, dok drugi tvrde da je nalik sveprisutnom Velikom bratu iz romana Georgea Orwella '1984'. Europska unija tražila je odgodu njene primjene, a sve češće se čuje da nije u skladu s europskim zakonima.