USPORITE

Google Maps ima zanimljivu novu značajku za vozače u Hrvatskoj

31.05.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Nova značajka popularne aplikacije za navigaciju mogla bi neizravno povećati sigurnost na brojnim svjetskim prometnicama

Google je upravo uveo oznake za radarsku kontrolu brzine u svoju poznatu aplikaciju za navigaciju. Vozači će se, naime, upozoriti kada se približavaju policijskom radaru, a svemu će pomoći i značajka za ograničenje brzine. Sve informacije bit će prikazane u samoj aplikaciji.

Provjere brzine pojavit će se kao ikonice na samim cestama, i prije nego što se poveselite - riječ je samo o fiksnim brzinomjerima, a ne policijskim patrolama. Korisnici Androida će, doduše, moći prijaviti položaj radara kako bi kolegama vozačima uštedjeli pokoji euro i upozorili ih da ne žure.

TEHNO SAVJETI

Pobrojali smo nekoliko trikova za Google Maps koje vjerojatno ne znate

Pogledaj galeriju

Kako ga očitati?

Ograničenje brzine bit će smješteno na donjem kutu aplikacije, pruživši vozačima dodatni način provjeravanja maksimalne brzine (u slučaju da im je promaknuo znak pored ceste). Jedini problemčić u cijeloj priči je što će morati gledati u telefon da bi provjerili brzinsko ograničenje, što znači da za to vrijeme neće gledati u cestu, što cijelu zadaću ostavlja suvozaču.

Google trijumfalno najavljuje ove nove značajke već nekolko mjeseci te ih trenutno planira izdati u ograničenom broju zemalja prije nego što se odluči za globalnu distribuciju.

Ograničeno područje djelovanja

U slučaju da ste se mislili da ćemo i ovog puta izvisiti sa liste izabranih, prevarili ste se. U digitalnim podsjetnicima za preveliku brzinu uživat će građani Kanade, Australije, SAD-a, Indije, Meksika, Rusije, Japana, Grčke, Islanda, Izraela, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugala, Poljske, Saudijske Arabije, Južne Afrike, Španjolske, Švedske i da - Hrvatske.

Prikaz radara za ograničenje brzine na cesti i danas je prilično kontroverzna tema, pošto im je zadatak loviti ljude kojima očigledno nije stalo do brzinskog ograničenja, no uzmemo li u obzir da satelitska navigacija istu značajku nudi već godinama, Googleov podsjetnik za preveliku brzinu i policijske radare ne bi trebao uzrokovati javne prosvjede.

Na kraju krajeva, ova značajka nije ništa novo ni po pitanju ostalih internetskih usluga za navigaciju. S obzirom da je Waze, kompanija koju je Google nedavno kupio, podsjetnike za preveliku brzinu imala već odavno, bilo je samo pitanje vremena kada će Google njihove najkorisnije opcije početi 'ubacivati' i u svoje popularne navigacijske programe.