TEHNOLOŠKI DIV POD POVEĆALOM

Google manipulira rezultatima pretrage?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.11.2019 12:37
  • Objavljeno 18.11.2019 u 12:37
tportal

Izvor: EPA-EFE / Autor: BORIS ROESSLER

Prema najnovijem izvješću, najveći sustav za pretragu interneta na svijetu pažljivo bira koje rezultate vam prikazuje. Google Search je, prema izvoru, profiliran tako da pogoduje velikim kompanijama

Google je bez dvojbe s vremenom postao jednim od nosećih stupova modernog interneta pretvorivši se iz jednostavnog sustava za pretragu u regulatora sadržaja koji je presudan za internetsko iskustvo velike većine korisnika računala. Uzmemo li ovo u obzir, relativno je jednostavno pretpostaviti da bi ovako utjecajni medij u nekom trenu mogao postati ciljem manipulacije.

Google ovo poriče te navodi da Google pretraga funkcionira isključiovo na algoritmima i podacima sakupljenima tijekom korištenja. Prema izvješću Wall Street Journala, situacija je navodno prilično drukčija. Google, sudeći po zaključcima članka, manipulira algoritme za pretragu na nekoliko vrlo zabrinjavajućih načina, stavivši velike poslovne subjekte ispred malih, eliminiranjem automatske nadopune zahtjeva za pretragu koje imaju veze sa osjetljivim političkim i društvenim temama poput emigracije i abortusa, išavši tako daleko da čak blokira neke web stranice.

U jednom takvom potezu Google je usmjerio korisnike pretrage prema istaknutijim i većim kompanijama, umjesto da im ponudi ono što je više vezano s njihovim zahtjevom. Klijent koji je beneficirao od ovoga je ni manje ni više nego Amazon, jedna od najprofitabilnijih internetskih kompanija na svijetu.

U drugom slučaju, piše WSJ, automatsko dopunjavanje rezultata vezanih uz 'osjetljive teme' zamijenjen je 'sigurnim rezultatima' od onih pronađenih na Yahoou, Bingu i DuckDuckGou. Svemu ovome doprinosi Googleova tajnovitost oko načina na koji funkcioniraju algoritmi pretrage. Google protuargumetnira tvrdnjom da bi ti algoritmi, da su poznati javnosti, bili puno ćešće manipulirani.

'Ekstremna transparentnost povijesno se pokazala kao poticaj zlonamjernim strankama koje nanose štetu korisnicima i vlasnicima web stranica koje poštuju pravila' slovi u Googleovom odgovoru Wall Street Journalu. Internetski div je također komentirao članak, naglasivši da je 'Kompanija vrlo javna i transparentna oko tema vezanih u članku - stvarima poput vodiča za ocjenjivanje pretraga, pravila za posebne značajke poput automatskog dopunjavanja pretraga i pravno potvrđenih blokada. Promjene koje kompanija radi putem Project Owla služe kako bi pomogle korisnicima a ne kompanijama. Članak sadrži velik broj starih i nedovršenih anegdota od kojih su se mnoge pojavile prije dolaska naših novih pravila. Vrlo odgovorno i principjelno pristupamo promjenama, što uključuje i rigoroznu procjenu procesa prije pokretanja bilo kakvih promjena sustava - nešto što prakticiramo više od deset godina. Slušanje i uvažavanje korisničkih komentara presudni je dio poboljšavanja usluge pretrage.'

JEDNOSTAVNO IH OBOŽAVA

Oprah odabrala i omiljene gadgete: Ovo je njen popis

Pogledaj galeriju
5

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!