TEHNO NOVITETI

[FOTO] Google sprema niz nadogradnji za popularne aplikacije, ovaj put s naglaskom na umjetnu inteligenciju

08.02.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Tehnološki je div predstavio niz inovacija na polju umjetne inteligencije, uključujući chatbot Bard koji će, prema svemu sudeći, biti Googleov odgovor sve popularnijem ChatGPT-u

Google, tvrtka čije je ime postalo sinonimom za internetske pretrage, otkrila je novosti o 'korištenju umjetne inteligencije na prirodniji i intuitivniji način'. Kompanija, podsjetimo, koristi umjetnu inteligenciju i modele strojnog učenja kako bi postigla stvari poput uklanjanja neželjenih predmeta s vaših fotografija pomoću Magic Erasera i izrade uputa korak po korak u Mapsima. Google je također upotrijebio umjetnu inteligenciju kako bi omogućio generiranje slika iz teksta i razaznavanje naškrabanih liječničkih bilješki.

Ovo su noviteti koje je Google predstavio u Parizu.

Kompanija je, podsjetimo, ovog tjedna objavila da radi na razgovornom AI sustavu nazvanom Bard, a koji pokreće njihov LaMDA AI model. Uzmemo li u obzir njihovu povijest istraživanja umjetne inteligencije, Google izgleda kao da je spreman za borbu protiv AI sustava poput DALL-E i, još važnije, OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Tijekom događaja uživo predstavio je nekoliko nadogradnji za pretragu, mape i prevođenje koje koriste umjetnu inteligenciju.

Stvari koje su stigle

Premda se tijekom prezentacije mogao vidjeti konkurent ChatGPT-u pod imenom Bard, sustav pokretan tehnologijom LaMDA, većina toga na što se obratilo pažnju već je uglavnom bila viđena, stvari poput 'vizualne pretrage', koje proširuju Google Lens, imerzivnije Google Mape i Google Translate koji puno bolje razumije kontekst.

Što se onog što će doći tiče, najviše je priče bilo o konceptu multisearcha, alata kojim pretragu možete početi slikom i onda je rafinirati tekstom. Recimo da, naprimjer, vidite majicu koja vam se sviđa, ali je želite u drugoj boji. Uz multisearch možete snimiti sliku majice, potražiti drugu boju i mjesto gdje je možete kupiti. Usluga multisearch (višestruka pretraga) je bila dostupna samo u SAD-u, no sad je možete koristiti bilo gdje gdje je dostupan Google Lens. Da, to znači i u Hrvatskoj.

Druga zanimljiva stvar bio je Immersive View za Google Maps, kombinacija 3D pogleda i panela s informacijama poput prometa i vremenskih prilika koji će prvo izaći u pet gradova: Londonu, New Yorku, San Franciscu i Tokiju. Također dolazi hrpa novih značajki dizajniranih za vozače električnih vozila, poput prijedloga za punjenje vozila tijekom kratkih putovanja, filtra za 'vrlo brze' stanice za punjenje koje imaju punjače snage 150 kW ili više, kao i lokacija koje imaju punjače na parkingu, poput dućana ili hotela.

Treći novitet je mogućnost proširene stvarnosti za Google Lens, koja spaja prevedeni tekst u sliku i koja se 'uklapa' u okolinu, a bit će dostupan globalno.

Stvari koje će stići

Google je pored spomenutih noviteta naveo nekoliko dodatnih značajki, no nijedna od njih nema konkretan datum izlaska te će stići idućih tjedana i mjeseci. Prva od njih je mogućnost korisnika Androida da pretražuju pomoću riječi i slika na ekranu bez izlaska iz aplikacije koju koriste. Druga je za korisnike Google Mapsa na telefonu - Google će pokazati vaše vrijeme dolaska i vrijeme za skretanje unutar zaključanog ekrana. I da - stvar će raditi i na iPhoneovim Live Activitiesima.

Treći novitet je 'Multisearch near me' te će omogućiti pretrage poput određenog jela i obližnjih mjesta na kojima ga serviraju. Ova je opcija trenutno dostupna samo u SAD-u. Multisearch za mobilne uređaje bit će dostupan svugdje idućih mjeseci.

Immersive View za Google Maps doći će u Firencu, Veneciju, Amsterdam, Dublin i još nekoliko gradova, a Live View za interijere, koji proširenu stvarnost prebacuje preko snimke vašeg okoliša, dolazi u još 1000 zračnih luka, kolodvora i šoping centara.

  • +31
Google Live From Paris Izvor: Screenshot / Autor: Goole

U Barcelonu, Dublin i Madrid dolazi i pretraga s Live Viewom koja dozvoljava proučavanje određenih mjesta promatranjem kroz kameru.

Konačno, Google Translate moći će pružiti dodatni kontekst određenim riječima i frazama. Google je podijelio primjer kako će značajka raditi ako tražite točan prijevod za riječ 'novel', koja u engleskom jeziku može značiti 'knjiga' ili 'nešto originalno'. Opcija će prvo postati dostupna za ograničen broj jezika, uključujući engleski, francuski, njemački, japanski i španjolski, a dolazi za nekoliko tjedana. Konačno, tu je redizajn Google Translatea koji je već došao na Android te koji će na iOS stići 'idućih tjedana'.

Googleov događaj ide u korak s Microsoftovim upravo najavljenim novim Bingom, a koji koristi ChatGPT za pokretanje copilot AI bota, čime se pretraživanje pretvara u chat razgovore te je svima dostupan za isprobavanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google