UMJETNA INTELIGENCIJA

Google je najavio Bard, svoj odgovor sve popularnijem ChatGPT-u

07.02.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Google radi na konkurenciji OpenAI-jevom chatbotu ChatGPT. 'Eksperimentalna razgovorna AI usluga' zove se Bard i testira je ograničena skupina korisnika

Do sad se šuškalo, ali sad je službeno - Google radi na ChatGPT konkurentu po imenu Bard. Googleov direktor Sundar Pichai najavio je projekt u današnjem postu na službenom blogu, opisujući alat kao 'eksperimentalnu konverzacijsku AI uslugu' koja će odgovarati na upite korisnika i sudjelovati u razgovorima. Softver će danas biti dostupan grupi 'pouzdanih testera', piše Pichai, prije nego što postane 'šire dostupan javnosti u nadolazećim tjednima'.

Nije jasno koje će točno mogućnosti Bard imati, no čini se da će chatbot biti jednako 'slobodan' kao i OpenAI-jev ChatGPT. Snimka zaslona potiče korisnike da Bardu postavljaju praktična pitanja poput 'kako isplanirati dječju zabavu' ili 'kakav bi se ručak mogao napraviti od ovog popisa sastojaka'.

Pichai piše: 'Bard može biti odušak za kreativnost i lansirna rampa za znatiželju, pomažući vam da devetogodišnjaku objasnite nova otkrića NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb ili saznate više o trenutno najboljim napadačima u nogometu, a zatim vježbajte kako biste izgradili svoje vještine.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Pichai također napominje da Bard 'sakuplja informacije s weba kako bi pružio svježe i visokokvalitetne odgovore', sugerirajući da bi mogao odgovoriti na pitanja o nedavnim događajima - nešto s čime ChatGPT ima dosta problema.

Užurbana objava i nedostatak informacija o Bardu znakovi su uzbune ili 'crvenog koda' pokrenutog u Googleu prošlogodišnjim lansiranjem ChatGPT-a. Iako temeljna tehnologija ChatGPT-a nije revolucionarna, odluka OpenAI-ja da sustav učini besplatnim i dostupnim na webu izložila je milijune novom obliku automatiziranog generiranja teksta. Učinci su bili seizmički, počevši od rasprava o utjecaju ChatGPT-a na obrazovanje, posao nečeg što se pogotovo tiče Googlea - budućnosti pretraživanja interneta, piše Verge.

Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI, također je iskoristio ovaj trenutak. Kompanija navodno integrira ChatGPT u svoju tražilicu Bing, kao i proizvode unutar paketa uredskog softvera Office. Slike zaslona koje navodno prikazuju Bing poboljšan ChatGPT-om procurile su prošlog tjedna.

Premda Google ima stručnost u polju umjetne inteligencije koja pokreće ChatGPT (štoviše, izumio je ključnu tehnologiju — transformator koji je 'T' u GPT-u), tvrtka je do sada imala oprezniji pristup dijeljenju svojih alata s javnošću. Google je prethodno učinio LaMDA, jezični model koji podupire Bard, dostupnim putem svoje aplikacije AI Test Kitchen, s time da je ta verzija bila iznimno ograničena, te je samo mogla generirati tekst povezan s nekoliko upita.

Google je, kao i drugi tehnološki divovi, bio oprezan u odnosu sa neprovjerenom umjetnom inteligencijom. Veliki jezični modeli poput LaMDA i GPT-3.5 (koji pokreće ChatGPT) imaju dobro dokumentirane tendencije izbacivanja toksičnih sadržaja poput govora mržnje i samouvjerenog iznošenja lažnih informacija - toliko da je jedan profesor usporedio sustave s 'generatorima sranja' - što se ne bi baš moglo nazvati pohvalnim opisom za tehnologiju koja bi, neki kažu, trebala zamijeniti tražilice. Google je, podsjetimo, 2021. Google istražio zamke pretraživanja ubrzanog umjetnom inteligencijom.

Nadolazeće lansiranje Barda označava monumentalan korak u Googleovom pristupu ovoj tehnologiji. U svojoj objavi na blogu Pichai naglašava da će Google kombinirati 'vanjske povratne informacije s Googleovim internim testiranjem kako bi osigurao da Bardovi odgovori zadovoljavaju visoke standarde za kvalitetu, sigurnost i utemeljenost pruženih informacija iz stvarnog svijeta' - makar je posve jasno da će sustav praviti pogreške.

Google u međuvremenu također naglašava kako već ugrađuje AI u svoje brojne proizvode, uključujući pretraživanje. Tijekom proteklih nekoliko godina Google je koristio umjetnu inteligenciju za sažimanje sve više i više rezultata pretraživanja, izvlačeći informacije s weba umjesto da dopušta korisnicima da sami kliknu i istražuju. Iz Pichaijevog posta čini se da će ove značajke u budućnosti postati još istaknutije.

'Uskoro ćete u Pretraživanju vidjeti značajke pokretane umjetnom inteligencijom koja destilira složene informacije i višestruke perspektive u lako probavljive formate, tako da možete brzo razumjeti širu sliku i naučiti više s weba: bilo da se radi o traženju dodatnih perspektiva, npr. blogova ljudi koji sviraju i klavir i gitaru ili dublje proučavanja srodne teme, poput prvih koraka za početnike. Ove nove značajke umjetne inteligencije uskoro će se početi pojavljivati na Google pretraživanju.' piše Pichai.

Događaj Google AI-ja najavljen je za srijedu, što je očigledno ponukalo Microsoft da uskoči dan prije te danas predstavi što planira napraviti sa svojom milijunskom investicijom u konkurentski ChatGPT.