TESTIRANA TEHNOLOGIJA

Gigabitni iskorak u Samoboru - HT omogućio najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 06.06.2020 11:34
  • Objavljeno 06.06.2020 u 11:20
Test brzine

Test brzine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom danas je u Samoboru testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima. Riječ je o tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija je primjena ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije. Na području Samobora HT je omogućio 5G tehnologiju na 10 baznih stanica u 2,1 GHz frekvencijskom području uz pet baznih stanica u 3.5 GHz-nom području, čime je omogućeno najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti u Hrvatskoj

Primjena DSS tehnologije omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Primjena 5G tehnologije ključna je za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, pri čemu je od same brzine prijenosa podataka još značajnija pouzdanost veze, koja se može jamčiti jedino kvalitetnim radijskim signalom korištenjem frekvencija u tzv. srednjem pojasu 1,8-2,1 GHz. U testiranju 5G funkcionalnosti korišten je komercijalno dostupni Samsung S20 5G terminal.

'Primjenom tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra testirali smo najveće 5G područje pokrivanja kroz kombiniranja 5G tehnologije u zasebnom (3.5 GHz) i u dijeljenom 4G/5G spektrom (2.1 GHz) te time napravili najveći iskorak u razvoju 5G tehnologije u Hrvatskoj i još jednom dokazali da imamo vodeću mrežu u Hrvatskoj', istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Jednostavna i brza implementacija tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava da se postojeći frekvencijski resursi dinamički dijele između 4G i 5G tehnologije, moguća je zahvaljujući nedavno završenoj modernizaciji cjelokupne mobilne mreže Hrvatskog Telekoma.

Projekt koji je trajao više od dvije godine predstavlja najveću privatnu infrastrukturnu investiciju u Hrvatskoj u 2019. godini, a njime je uvedena najsuvremenija oprema spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!