NOVI IZAZOVI

[FOTO] Zuckerbergova desna ruka Sheryl Sandberg ove jeseni napušta Metu, evo što će raditi

02.06.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Zuckerberg je odlazak glavne operativne direktorice iz Mete u razgovoru nazvao 'završetkom jedne ere'

Sheryl Sandberg napušta Metu nakon 14 godina rada na mjestu glavne operativne direktorice. Od 2008. bila je poznata kao Zuckerbergova desna ruka te se smatra jednom od ključnih osoba iza pretvaranja Mete u (vrlo) profitabilnu medijsku kompaniju, piše Mashable.

Kao što je Zuckerberg napisao u komentaru njezine oproštajne objave, ovo predstavlja 'kraj jedne ere'.

Od društvene mreže nastale na Harvardu do modernog konglomerata koji uključuje Facebook, Instagram i WhatsApp, Meta je često izazivala kontroverze zbog kršenja korisničke privatnosti, širenja dezinformacija i govora mržnje te vrlo nametljivih algoritama.

Na kontroverze je reagirala rekavši da je 'debata o društvenim medijima danas drukčija nego nekad. Reći da je nikad nije bilo je podcjenjivanje, no poanta je u tome da to ne bi smjelo biti teško. Proizvodi koje radimo imaju velik utjecaj na svijet, što znači da imamo odgovornost napraviti ih takvima da štite privatnost i čuvaju ljude'.

S radošću se prisjetila svojih dana u Meti. Kad se pridružila timu, Sandberg i Zuckerberg bili su neobičan par Silicijske doline: ona je bila bivša direktorica Googlea, a on 23-godišnji vunderkind. Zajedno su izgradili vrlo unosnu kompaniju. Njezin je zadatak bila monetizacija društvenih mreža, što je postigla uvođenjem reklama koje su na koncu i nju i osnivača Facebooka učinili milijarderima nakon što su 2014. došli na burzu.

Sandberg je, kad je došla u Metu, bila majka dvoje male djece te je iskoristila svoju moć i utjecaj u kompaniji kako bi govorila o izazovima s kojima se susreću zaposlene žene. Poznata je po inicijativama za prava žena te je izdala nekoliko knjiga i osnovala neprofitnu organizaciju koja se bavi tom temom. Njezin je pristup, s druge strane, vrlo često bio kritiziran kao rigidan i elitistički.

  • +5
Sheryl Sandberg Izvor: Profimedia / Autor: KEVORK DJANSEZIAN / Getty images / Profimedia

Bivša direktorica Googlea provela je 14 godina kao svojevrsna mentorica Zuckerbergu te se pokazala kao velika pomoćnica tijekom niza skandala u koje se Facebook uvalio dozvoljavajući Rusiji da dezinformacijama manipulira američkim izborima 2016., zbog skandaloznog sakupljanja privatnih podataka Cambridge Analytice i nedavnih zviždača koji su otkrili mnoge mračne stvari o tehnološkom divu. Sandberg je u oproštajnom pismu elegantno zaobišla te teme.

Operativna direktorica Mete svoje će dužnosti obnašati do jeseni, nakon čega će se 'više usredotočiti na svoju zakladu i filantropsku inicijativu'.