Charlie Blackwell-Thompson

[FOTO/VIDEO] Upoznajte ženu koja će nas odvesti do Mjeseca, 50 godina nakon posljednje misije ove vrste

15.11.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Charlie Blackwell-Thompson prva je žena u povijesti na poziciji direktorice zadužene za lansiranje jedne svemirske letjelice. Upravo ona nadgledat će lansiranje i odraditi tradicionalno odbrojavanje prilikom polijetanja u sklopu svemirske misije Artemis I

Gotovo 50 godina nakon posljednjeg leta Apolla, NASA se vraća na Mjesec s Artemisom, novim programom istraživanja svemira nazvanim po grčkoj božici lova.

Na svom prvom 25-dnevnom putovanju kapsula Orion proputovat će 1,3 milijuna milja, testirati različite orbite, proletjeti pored Mjeseca i vratiti se kući brže nego što je ijedna letjelica ikada letjela. Artemis I nema astronauta, no uspjeh leta otvorit će put za buduće misije s posadom na Mjesec, a možda i na Mars.

Kao direktorica lansiranja Artemisa I, Charlie Blackwell-Thompson prva je žena u povijesti koja će nadgledati NASA-ino polijetanje letjelice. Upravo ona će obaviti samo odbrojavanje prije polijetanja.

  • +22
Charlie Blackwell-Thompson Izvor: Profimedia / Autor: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Njezin uspon od inženjerke softvera za letenje u zrakoplovstvu do najvišeg čina u lansirnom timu znak je koliko se dramatično promijenila američka svemirska agencija NASA u odnosu na tim iz ere Apolla.

Kao apsolventica na fakultetu na kojem je studirala računalno inženjerstvo, Blackwell-Thompson bila je na razgovoru za posao u tvrtki Boeing u Svemirskom centru Kennedy.

Dok je obilazila svjetski poznato lansirno mjesto u Cape Canaveralu na Floridi, izbliza je vidjela legendarni space shuttle. Upravo tim za lansiranje, koji je u to vrijeme pripremao Discovery za let nakon eksplozije Challengera, bio je taj koji ju je impresionirao.

Nije ni slutila da će upravo ona danas upravljati timom za lansiranje u toj prostoriji.

Kad sat za odbrojavanje ponovno otkuca, Blackwell-Thompson će sjediti za svojim stolom u gornjem redu prostorije za lansiranje, najbliže ogromnom kosom zidu prozora koji gledaju na lansirnu rampu.

NASA planira lansiranje misije Artemis, nakon nekoliko odgoda, za sutra.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Više detalja o misiji Artemis I možete saznati na ovom linku.

NEOBIČNI SVJETOVI

[FOTO] Misteriozni Mars: Ove neobične pojave možete vidjeti samo na Crvenom planetu

Pogledaj galeriju