NOVE TEHNOLOGIJE

[FOTO] Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje otvorena je prva hrvatska punionica vodika

27.05.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Povećana energetska učinkovitost, praktična primjena i činjenica da je riječ o otvorenoj alternativi fosilnim gorivima u transportu glavni su aduti tehnološkog pothvata stručnjaka sa FSB-a

Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, odnosno tamošnji Laboratorij za energetska postrojenja svečano su demonstrirali prvu hrvatsku punionicu vodika.

Riječ je o demonstracijskom energetskom sustavu sa zatvorenim ciklusom korištenja sunčeve energije i vode za proizvodnju i korištenje vodika umjesto ugljikovodičnih goriva. Premda potencijalno polje primjena seže i dalje, njegova primarna namjena je u energetici i transportu. Najveću beneficija, doduše, leži u činjenici da sustav ne proizvodi nikakve štetne emisije.

'Veliki je ovo događaj ne samo za naš Fakultet nego i za Sveučilište u Zagrebu u cjelini, pa usudila bih se reći i za cijelu Republiku Hrvatsku, obzirom da se radi o velikom koraku naprijed u demonstraciji energetskog sustava za korištenje vodika kao spremnika energije u općoj energetici, te kao alternativnog goriva u transportu', komentirala je voditeljica projekta Ankica Kovač.

Podsjetimo, zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, u sklopu projekta Generacija NEXT Kovač je 200.000 kuna sufinanciranja iskoristila kako bi dovršila ovaj hvale vrijedan projekt.

'Ekološki osvješteni projekti poput ovog imaju velik značaj za Hrvatsku i svijet', komentirao je Tomislav Kosanović, direktor za razvoj ICT proizvoda u HT-u te se zahvalio na mogućnosti sudjelovanja u ovakvom projektu.

Kako se moglo doznati, glavni motivacijski faktor ovog projekta je Pariški sporazum o promjeni klime. Ako se kao referentna godina uzme 1850. godina (početak druge industrijske revolucije) globalna površinska temperatura je do danas porasla za više od 1 celzija, a Pariškim sporazumom porast se želi ograničiti na 1,5 celzijeva stupnja.

  • +7
Otvorena je prva hrvatska punionica vodika Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Primjena vodika kao energetskog nositelja nezaobilazna je u elektroenergetici za stacionarna postrojenja, a uz kogeneraciju najučinkovitiji je i najčišći način pretvorbe drugih energenata u električnu energiju. Instalacijom vodikove punionice na pogon Sunčevom energijom, kao glavnom tehnološkom okosnicom projekta, želi se osigurati autonomija prvog hrvatskog bicikla na vodik te omogućiti uvođenje automobila na vodik na hrvatske ceste.