VERTIKALNE KARTICE

Firefox bi uskoro mogao 'posuditi' najbolju značajku Microsoft Edgea

24.02.2022 u 10:49

Bionic
Reading

Dok Microsoft Edge nastavlja sakupljati sve veći broj korisnika, Mozilla planira iskoristiti njegovu najbolju značajku - vertikalne kartice

Edge u posljednje vrijeme bilježi porast broja korisnika, što je mnoge konkurente inspiriralo na uvođenje značajki koje jako podsjećaju na one koje koristi Microsoftov preglednik. Jedan od njih je i Mozlla je, prenosi Makeuseof, neizravno potvrdila da eksperimentira sa implementacijom Edgeovih vertikalnih kartica.

Prema izvješću Softpedije, Mozillini korisnici već neko vrijeme traže uvođenje Edgeovih vertikalnih kartica u Firefox, što je Mozilla napokon potvrdila - njihov produkt menadžer Jon Siddoway izjavio je da, premda ništa nije uklesano u kamenu, kompanija definitivno razmišlja o uvođenju ove opcije.

U slučaju da ne znate o čemu se radi, vertikalne kartice napravljene su za korisnike koji u istom trenu imaju otvoren velik broj kartica. Broj kartica koje vaš preglednik može podržati ograničen je vašim hardverom, no čim ih više imate, one se počinju 'stiskati' da naprave više mjesta. S vremenom ćete samo vidjeti 'favikone', odnosno male ikonice koje pokazuju na kojoj se stranici nalazite, što znači da više nećete vidjeti informacije o svakoj kartici poput naslova članaka i imena stranica.

Vertikalne kartice ovaj problem rješavaju nizanjem niz bočni rub zaslona, što znači da se ne moraju međusobno nagurati da bi napravile više mjesta za nove. S obzirom da su monitori širi nego što su dugi, morat ćete puno skrolati dok ne dođete do kartice koju trebate. S druge strane, nije bitno imate li pet ili sto kartica, sve će prikazati pun naslov stranice.