KSENOBIOLOGIJA

Fascinantno otkriće: Udaljeni vodeni svijet mogao bi biti pun života

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.02.2020 13:56
  • Objavljeno 27.02.2020 u 13:56
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: ESA/Hubble, M. Kornmesser

Premda nosi prilično neugledno ime K2-18b, masivni vodeni svijet bi zbilja mogao imati uvjete slične onima na Zemlji

Astronomi su prošle godine objavili neobično otkriće - egzoplanet K2-18b, neobični svijet ogrnut atmosferom koja u sebi ima vodene pare te se nalazi u području koje može podržati život. Veličina planeta je, doduše, postavila pitanje o njegovoj pravoj prirodi. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, na velikim svjetovima poput njega zbilja bi moglo biti života.

K2-18b se, podsjećamo, okreće oko patuljaste zvijezde udaljene 124 svjetlosne godine od Zemlje te je puno veći od našeg rodnog planeta (ima 8.6 puta veću masu). Prema dotadašnjim saznanjima, veliki planeti su najčešće plinoviti divovi čiji atmosferski pritisak nije gostoljubiv za život.

Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge napravili su simulaciju planeta provukavši očitanja kroz nekoliko različitih modela te su zaključili da K2-18b puno više sliči Zemlji nego Neptunu.

'Vodenu smo paru prepoznali u atmosferi mnogih egzoplaneta, no problem je u tome što čak i ako se planet nalazi u naseljivoj zoni - on ne mora nužno imati naseljivu površinu.' objasnio je voditelj projekta Nikku Madhusudhan. 'Moramo razviti ujedinjenu teoriju o uvjetima na nekom egzoplanetu - treba provjeriti može li voda u njegovom slučaju postojati i na površini.'

'Planet koji podržava život kakvog poznajemo mora imati pogodnu temperaturu i atmosferu sa pritiskom koji može podržavati život. Ne bi bilo na odmet niti imati kamenitu površinu u kojoj voda može 'leći'' komentirao je.

Premda K2-18b ima atmosferu sačinjenu od helija i vodika, to ne znači da je nenaseljiv. Tim je otkrio nekoliko scenarija koji uračunavaju sve dostupne podatke o planetu - uključujući mogućnost da se radi o nečemu sličnom Zemlji, minijaturnom Neptunu ili planetu u potpunosti prekrivenom vodom.

Više informacija o otkriću može se pronaći u nedavnom izdanju The Astrophysical Journal Lettersa.

Buduća istraživanja

'K2-18b ima vrlo realističnu šansu da je naseljiv' piše u znanstvenom radu. 'Smatramo da planeti poput K2-18b imaju potencijal da postanu naseljivi te da se na njima proađu biološka očitanja (tragovi života poput metana ili kisika), makar sami po sebi nisu mali kameniti svjetovi.'

Trenutno je nepoznato kakva je situacija na površini K2-18b. Znanstvenici se nadaju da će im bolji prizor pružiti svemirski teleskop James Webb čije lansiranje, podsjećamo, zbog tehničkih poteškoća već dulje vrijeme bilježi niz raznovrsnih odgoda.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!