52 milijuna dolara

Nasilje, govor mržnje... Facebook će moderatorima sadržaja platiti masnu odštetu za psihičke probleme

13.05.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Ovisno o dijagnozi, iznos pojedine naknade mogao bi se popeti i do 50 tisuća dolara za one s ozbiljnijim dijagnozama, uspiju li dokazati kako je do razvoja bolesti došlo uslijed rada na Facebooku

Facebook je navodno pristao platiti 52 milijuna američkih dolara moderatorima sadržaja koji su počeli imati probleme s mentalnim zdravljem dok su pomagali pri uklanjanju toksičnih sadržaja s te društvene mreže.

U sklopu preliminarne nagodbe pri višem sudu u gradu San Mateu (SAD) postignut je dogovor o isplati naknade za 11250 sadašnjih i bivših moderatora u Sjedinjenim Državama, koji će dobiti po tisuću američkih dolara.

Nekim od moderatora dijagnosticirani su posttraumatski stresni poremećaj i drugi slični zdravstveni problemi. Njima bi moglo biti isplaćeno dodatnih 1500 do 6000 američkih dolara za pokrivanje troškova liiječenja.

Ovisno o dijagnozi, iznos naknade mogao bi se popeti i do 50 tisuća dolara za one s ozbiljnijim dijagnozama, uspiju li dokazati kako je do razvoja bolesti došlo uslijed rada u Facebooku. Ali, to će ovisiti i o broju prijava te koliko će ljudi moći ostvariti pravo na takvu naknadu.

U Facebooku su također pristali u budućnosti osigurati više odgovarajuće podrške moderatorima.

Posljedica tužbe iz 2018. godine

U rujnu 2018. godine bivša moderatorica Selena Scola podnijela je tužbu protiv Facebooka u kojoj je navela kako je razvila posttraumatski stresni poremećaj zbog izloženosti toksičnim sadržajima. Tužba je uskoro postala skupnom i dovela do ove nagodbe.

Najveća društvena mreža svijeta pod povećanim je nadzorom javnosti zbog uvjeta u kojima rade moderatori sadržaja koje se objavljuju na njenim stranicama, često nasilnog i na druge načine uznemirujućeg karaktera.

Početkom 2019. godine istraga je pokazala kako se moderatori moraju nositi s nasiljem, govorom mržnje i seksualno eksplicitnim objavama za 15 američkih dolara po satu. Brojni moderatori požalili su se na psihološke tegobe koje su pratile obavljanje tog posla.

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg isprva je odbacio te navode, nazvavši ih u srpnju prošle godine 'pomalo pretjeranim'. Cognizant, tvrtka koja je pružala usluge moderiranja za Facebook, raskinula je ugovor u listopadu prošle godine nakon što su se pojavile kritike uvjeta rada, piše Business Insider.