PROBLEMI S PRIVATNOŠĆU

Facebook aplikacije dijelile korisničke podatke

18.10.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Facebook ponovo ima problema s privatnošću. Wall Street Journal otkrio je da su najpopularnije aplikacije na Facebooku davale korisničke podatke drugim kompanijama, kršeći na taj način pravila korištenja Facebooka i ugrožavajući privatnost korisnika

Svih deset najpopularnijih aplikacija za Facebook, uključujući i sveprisutni FarmVille, koji ima preko 80 milijuna korisnika, oglašivačima je davalo Facebook UID korisnika - jedinstvenu oznaku pomoću koje je moguće doći do korisničkog imena, a u nekim slučajevima i drugih podataka, kao što su popis prijatelja, fotografije, e-mail adresa i tome slično.

Iz Facebooka su odmah reagirali na napise u Wall Street Journalu, priznavši da se to uistinu događalo. No, kako kažu u Facebooku, javnost je 'preburno reagirala', a Facebook UID ne može otkriti privatne podatke korisnika ako oni to sami ne žele.

Također, tvrde u Facebooku, do greške je došlo slučajno, iz tehničkih razloga, a neke od kompanija koje proizvode aplikacije za Facebook te su umiješane u ovu priču, poput tvrtke LOLapps, potvrdile su da nisu namjerno prosljeđivale korisničke podatke.

No kada jedna takva kompanija, koja sveukupno ima preko 150 milijuna korisnika na Facebooku, proslijedi podatke nekom oglašivaču, to je ipak prilično neugodna stvar. Želite li se vi naći u bazi neke kompanije koja živi od analiziranja vaših online navika i prodaje tih informacijama trećim kompanijama?

To je još jedna mrlja u Facebookovoj ne odveć bajnoj povijesti kad je u pitanju čuvanje privatnosti korisnika. Facebook nezadrživo raste i ima već preko pola milijarde korisnika, no pitanje je koliko će dugo ti korisnici tolerirati kršenje svoje privatnosti, pogotovo nakon Facebookovih silnih obećanja da su ti problemi iza njih.