STIŽE NAM PIXEL 2?

Evo što smo saznali o Googleovom sljedećem pametnom telefonu

10.07.2017 u 12:05

Bionic
Reading

Možda se o njima ne priča kao o kakvom nadolazećem Galaxyju ili iPhoneu, ali Googleova serija pametnih telefona Pixel itekako uživa veliku popularnost. Što onda donosi nasljednik (il' dva)?

Mnogi pišu kako je izvorni Google Pixel toliko dobar da je lako zaboraviti na to da je već neko vrijeme u pripremi i njegov nasljednik. Po pitanju dostupnih informacija, službeno je poznato tek kako će i nasljednici iz linije biti jednako skupi - ako ne i skuplji od prethodnika.

Same glasine nisu donijele mnogo prikaza oko hardvera te se čini kako Google ovdje tajne drži bolje i od Samsunga i od Applea. Šuška se tek kako će noviteti (očekivano) biti brži i bolji, a možda će donijeti i vodootpornost u računicu kako bi se lakše natjecali s ostatkom mobilnih perjanica.

Jedan ili dva modela?

S obzirom na to da izvornu liniju Googleovih pametnih telefona serije Pixel čine dva modela, neće pretjerano čuditi ako se pojave nasljednici za oba. 

Muskie i Walleye kodna su imena dva uređaja na kojima je Google radio s partnerima, no svježije porcije informacija govore kako su u Googleu odustali od modela veće dijagonale (Muskie) te zapravo pripremaju JOŠ veći uređaj (kodnog imena Taimen). 

Golemi Pixel phablet

Prema informacijama sa stranice XDA Developers, Googleov phablet Taimen trebao bi imati dijagonalu od 5,99", uz razlučivost zaslona od 1440p (2K). 

K tome, čini se kako će na tom većem uređaju raditi Googleov partner LG. Što se značajki tiče, postoji vjerojatnost kako će phablet iz serije Pixel 2 stići sa stereo zvučnicima, međutim to će značiti i moguće uklanjanje 3,5-milimetarskog audio priključka. 

Standardna dijagonala

Što se tiče manjeg Pixel 2 modela, on bi trebao nositi uobičajeniju dijagonalu zaslona od 4,97" i razlučivost 1080p. Na ovom uređaju navodno radi HTC, a po pitanju mogućnosti trebao bi biti sličan. Jasno, službeno se o tom ne zna još ništa pa postoji i mogućnost kako će Google igrati na lošu kartu smještanja lošijih komponenti u uređaj manje dijagonale...

Upravo to sugeriraju i glasine kako će veći model biti istinski premium mobitel, s kvalitetnijim kućištem, modernijim dizajnom i tanjim okvirom oko zaslona. 

Hardver u skladu s godinom

Oba nova Pixel 2 modela pogonit će Qualcommov Snapdragon 835 - isti čip koji pogoni OnePlus 5 i Galaxy S8. Prema informacijama s XDA Developersa, čini se kako će donijeti i po 4GB radne memorije, što je danas više-manje uobičajeno. 

Kako prenosi 9to5Google, srž priče kod oba nova Pixel 2 modela bit će još bolja kamerica. Google već neko vrijeme pokušava kombinacijom hardvera i softvera proizvesti što bolje fotografije u uvjetima lošeg osvjetljenja pa valja očekivati značajan napredak u tom smislu. 

Kada onda stižu nasljednici?

Izvorni Google Pixel najavljen je u listopadu prošle godine pa valja očekivati isti tempo i za ovu godinu. Što se cijene i dostupnosti diljem svijeta tiče, podaci variraju dovoljno da ih se ne može uzeti zaozbiljno te se valja strpjeti još neko vrijeme, piše Business Insider