OS POPRIMA KONAČNI OBLIK

Evo što novog donosi nadogradnja Windowsa 10

25.04.2015 u 07:58

Bionic
Reading

Članovi Windows Insider programa sad mogu preuzeti build 10061 Windows 10 OS-a, koji donosi niz noviteta pored zakrpanih bugova i nekompatibilnosti. Operativni sustav sljedeće generacije sad već polako poprima svoj konačni oblik, barem za prvu verziju koja će se pojaviti na ljeto. Microsoft je, naime, obećao potpuno drugačiji pristup redovitim nadogradnjama OS-a, koje će donijeti i nove mogućnosti

No, dok Windows 10 ne uleti u RTM fazu, za sada valja tek otkriti što donosi svježe objavljeni build sustava, 10061.

Aplikacije Mail i Calendar su potpuno nove, a donose bolje performanse u odnosu na prethodnike, uz poznate elemente sučelja. Obje aplikacije podržavaju Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, IMAP, POP i druge popularne račune.


Build 10061 donosi i kozmetičke izmjene. Start izbornik, Taskbar i Action Center sada mogu imati i 'crnu temu', ali i efekt prozirnosti. Zbog povratnih informacija, Microsoft je odlučio pomaknuti i tipku za gašenje računala s gornjeg desnog dijela Start izbornika u donji lijevi dio.

Taskbar i pripadajući elementi su sada još prilagođeniji upravljanju dodirom u načinu rada namijenjenom tablet računalima (ili računalima s ekranom osjetljivim na dodir), a poboljšanja su stigla i za Virtualne Desktope. Sada ih je moguće dodati neograničen broj, a u Redmondu posebno žele povratne informacije vezane uz njihovo korištenje.

S tim rečenim, stiglo je još bugova i poznatih problema u radu. Više o svemu je moguće pronaći na izvornom linku, a za BUILD 2015 konferenciju sljedeći tjedan se očekuje još više novosti vezanih uz Windows 10.