privatnost na udaru

Pogledajte što Google kaže tko i zašto čita vaše mailove

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 04.07.2018 13:42
  • Objavljeno 04.07.2018 u 13:34
Google Mail Gmail

Google Mail Gmail

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Tvrtka trećim stranama dopušta da skeniraju i čitaju poruke njihovih korisnika, no uvjeravaju kako nema mjesta panici. Naime, takva je praksa 'posve uobičajena', a aplikacije prolaze strogu provjeru prije nego li dobiju pristup podatcima s Gmaila

Google je objavio novi post na blogu kao odgovor na jučerašnju priču The Wall Street Journala koji je detaljno opisao kako je uobičajeno da razvojni programeri trećih strana mogu čitati i analizirati sadržaj poruka korisnika Gmaila. Iako blog ne pruža nove uvide u praksu, Google je predložio mjere koje korisnici mogu poduzeti kako bi zaštitili svoju privatnost. Tvrtka također ponavlja koliko je predana provjeravanju aplikacija i usluga treće strane koje imaju pristup osjetljivim podacima usluge Gmail.

'Živi ekosustav aplikacija koje nisu Googleove nudi vam širok izbor i pomaže vam da izvučete najviše iz svoje e-pošte', piše u postu Suzanne Frey, direktorice za sigurnost, povjerenje i privatnost.'

Google provjerava treće strane prije nego li im da dopuštenje za skupljanje podataka

'Međutim, prije nego što aplikacija koja nije Googleova pristupi vašim Gmail porukama, prolazi kroz višestruki postupak pregleda koji uključuje automatizirani i ručni pregled razvojnog programera, procjenu pravila o privatnosti, pregled početne stranice kako bi se osiguralo da je to legitimna aplikacija te testiranje aplikacije kako bismo bili sigurni da aplikacija funkcionira kako treba.'

Frey uz to dodala i nekoliko savjeta kako bi podaci korisnika ostali u rukama pouzdanih izvora. Oni uključuju pregledavanje zahtjeva dozvola prije davanja pristupa aplikaciji koja nije Googleova i upotrebu alata za provjeru tvrtke. Alat omogućuje provjeru uređaja koji su prijavljeni na vaš račun, aplikacija trećih strana koje imaju pristup vašem Gmailu i koje dozvole imaju te aplikacije. Googleov proces pregleda osmišljen je kako bi se osiguralo da se tvrtke i pojedinci ne prikažu krivo te da koriste samo one podatke koji su relevantni za funkciju koju pružaju.

  • +1

Redizajnirani Gmail

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Je li na pomolu nova 'Cambrigde Analytica'?

Iako priča iz The Wall Street Journala nije otkrila nikakve zloporabe podataka, javnost se zabrinula zbog ovakve prakse, pogotovo nakon skandala Cambridge Analytica koji je zatresao Facebook. Tvrtka je godinama razvojnim programerima trećih strana pružala velikodušan pristup, što je dovelo do zlouporabe osobnih podataka desetaka milijuna ljudi.

No Google sada mora aktivnije braniti vlastitu praksu i tako uvjeriti korisnike i tvrtke da se, za razliku od Facebooka, ponaša odgovorno u vezi osjetljivih korisničkih podataka.

Prošle godine tvrtka je najavila da će prestati skenirati poruke korisnika Gmaila u svrhu oglašavanja. Shvatili su, i prije Cambridge Analytice, da nije osobito pametna poslovna strategija razvijati ciljane oglase na temelju privatnih razgovora.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju
10

Poruke se čitaju u posebnim okolnostima, ali ne i za oglase

Frey u blogu naglašava da je 'primarni poslovni model Gmaila prodaja plaćene usluge poslovnim organizacijama kao dio G Suitea'. Iako postoje oglasi, više se ne prikazuju na temelju sadržaja e-pošte.

'Praksa automatske obrade rezultirala je nekim pogrešnim spekuliranjem da Google 'čita' Vaše e-poruke', piše Frey. 'Da budemo apsolutno jasni: nitko u Googleu ne čita vaš Gmail, osim u vrlo specifičnim slučajevima u kojima nam date suglasnost ili kad moramo radi online sigurnososti, kao što je istraživanje bugova ili zloupotrebe', dodala je Frey, piše The Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!