SAŽETI PREGLED

Deset stvari koje trebate znati o iPhoneu X

17.09.2017 u 12:37

Bionic
Reading

Šef Applea Tim Cook nazvao ga je, citiramo, 'budućnošću pametnih telefona'. Je li tomu doista tako vidjet ćemo kad nam to čudo stigne u ruke. Do tada pogledajte deset probranih činjenica o njemu

1. Nije X već deset

Kako smo imali prilike čuti tijekom predstavljanja, oznaka X u nazivu iPhone X predstavlja rimski broj deset, ne slovo. 

2. Staklo, staklo posvuda

Nova Appleova perjanica ima staklenu površinu sprijeda i straga. Staklo je ojačano, tvrde u Appleu, pa ne bi trebali brinuti hoće li biti lomljiv.

3. Sav u zaslonu

Cijela prednja strana novog iPhonea je zaslon dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara) i rezolucije 2.436 puta 1.124 piksela (458 ppi). Na njoj nema ničeg drugog osim vrlo tanke trake pri vrhu u kojoj je prednja kamera. Može prikazivati sadržaj u HDR razlučivosti (Dolby Vision i HDR10). 

4. Zbogom, tipko Home

Kako bi mogli prekriti cijelu prednju površinu zaslonom, u Appleu su morali nešto napraviti s tipkom Home. Pa su ju poslali u ropotarnicu povijesti. Želite li doći do početnog zaslona ili se prebacivati iz jedne aplikacije u drugu, to možete učiniti potezom prsta po zaslonu od dna prema vrhu.

5. Face ID

Pomoću novog sustava za kameru - temeljenog na infracrvenim zrakama, točkastom projektoru i neuralnim mrežama koji stvaraju matematičke modele lica - iPhone X ćemo otključavati pomoću prepoznavanja lica.  U Appleu nas uvjeravaju kako će nas mobitel moći prepoznati i nakon što nam se lice promijeni tijekom vremena.

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

6. Animotikoni

S iPhoneom X bit će moguće slati animirane emotikone koji koriste vaš glas i izraze lica. 

7. Baterija dulje traje

Baterija u novom iPhoneu trebala bi od prethodnika trajati dva sata dulje prije no što dođe vrijeme za punjenje. 

8. (Samo) dvobojan

Za razliku od iPhonea 8 i 8 Plus, koji će imati i zlatno izdanje, iPhone X dolazi samo u srebrnom i sivom.

9. Punjenje bez žice

Kao i 8 i 8 Plus, iPhone X podržava bežično punjenje temeljeno na standardu Qi, za koji u Appleu očekuju kako će uskoro biti dostupno u velikom broju javnih objekata i prostora. Sam Apple nudi vlastiti bežični punjač AirPower, koji doduše neće biti dostupan još neko vrijeme.

10. Malo kasni

Dok će iPhone 8 i 8 Plus u prodaju još tijekom ovog mjeseca, iPhone X bit će dostupan tek 27. listopada za predbilježbe, a u prodaju će 3. studenog.

  • +7
Kako se iPhone mijenjao kroz povijest? Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple