JEFTINIJE

Evo kako možete uštedjeti prilikom registracije

  • Autor: Goran Vuzem
  • Zadnja izmjena 18.01.2017 19:17
  • Objavljeno 15.12.2016 u 11:06
Tehnički pregled vozila

Tehnički pregled vozila

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

U stanicama za tehnički pregled obavezni ste platiti tehnički pregled i naknadu za okoliš za vozila za motorni pogon, a plaćanjem ostalih nameta prilikom registracije na šalteru MUP-a možete uštedjeti nešto novca

Registriranje automobila kompliciran je i skup proces u Republici Hrvatskoj te obično uzme pola, a u gorim slučajevima i cijeli dan, stoga se vozači uvijek odlučuju sve riješiti što prije i na jednom mjestu kako bi uštedjeli vrijeme. Međutim, ako imate vremena i nešto volje, postoji mogućnost uštede. Naravno, uštede nema ako niste osigurali vozilo, stoga ako imate svog agenta za osiguranje ili ne rješavate sve u stanici za tehnički pregled, prvo morate imati važeću policu osiguranja.


Kako su za tportal.hr naveli iz Centra za vozila Hrvatske d. d., u stanicama za tehnički pregled vozila kod produljenja prometne dozvole provjerava se jesu li plaćena sljedeća davanja: godišnja naknada za uporabu javnih cesta, posebna naknada za okoliš na vozila na motorni pogon te kazne koje se vode u evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova.

Posebnu naknadu za okoliš na vozila na motorni pogon te troškove tehničkog pregleda (tehnički, eko test, cijena naljepnice tehničke ispravnosti vozila) nužno je platiti u stanici za tehnički pregled zbog prirode tih naknada i izračuna koji se ne mogu obaviti drugdje. Međutim, ako imate vremena te ako vam je policijska postaja blizu, možete uštedjeti. Potrebno je kupiti 35 kuna biljega te nakon plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta (u banci, pošti, poslovnici FINA-e) koja je jednaka svake godine (pod uvjetom da niste mijenjali automobil) doći u MUP te ondje registrirati vozilo.


Tako ćete izbjeći plaćanje administrativnih taksi koje morate platiti u stanici za tehnički pregled, a za produljenje valjanosti prometne dozvole u MUP-u platiti 17 kuna manje nego u stanici za tehnički pregled. Sve to zajedno iznosi 106 kuna uštede ako ne platite provizije kod plaćanja taksi, tako da je na svakome da sam procijeni isplati li mu se registraciju obavljati na dva, možda čak i tri mjesta (pošta ili FINA za uplatu naknade za ceste) ili sve platiti u stanici za tehnički pregled.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!