DIGITALNA PRIVATNOST

Evo kako Google možete eliminirati sa svojeg smartfona

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 14.04.2018 09:25
  • Objavljeno 14.04.2018 u 09:25
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Ako ste zagovornik privatnosti ili vam Google jednostavno ide na živce - vaš zadatak je isti, a to je micanje svega vezanog uz poznatu kompaniju s vašeg uređaja. Pitanje je, doduše, kako to izvesti

U jeku skandala s Facebookom i Cambridge Analyticom skoro svatko tko koristi društvene mreže i online usluge razmišlja o privatnosti svojih podataka. Makar možemo dosta vremena provesti razglabajući koje postavke u društvenoj mreži treba promijeniti kako vas ne bi pratila svugdje gdje se krećete, konačna solucija je uvijek svima očita - a to je potpuno micanje aplikacije s vašeg uređaja.

Premda aplikacije poput Facebooka to čine relativno jednostavnim, Google je malo drukčija priča - pogotovo s obzirom da njegov raspon usluga ne seže isključivo u područje društvenih mreža.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju
10

Evo kako Google možete maknuti sa Androida

  1. Prvo navratite u postavke uređaja, odnosno Settings > Users & Accounts.
  2. Pronađite svoj Google profil na listi i tapnite na njega.
  3. Na dnu liste opcija tapnite na Remove Account.
  4. Potvrdite da ćete ovime s telefona maknuti sve informacije povezane s vašim Google profilom.

A sad malo loših vijesti: s obzirom da je Google u cijelosti prožet Androidom, njegovim micanjem izgubit ćete pristup svojim kontaktima, Google Photosima, pristupu dućanu Play Store, emailu u Gmailu te hrpi drugih stvari. Riječ je, uglavnom, o dobrom koraku prema životu s Androidom bez Googlea - no tranzicija je prilično bolna.

Evo kako Google možete maknuti iz iOS-a

  1. Prvo odite do postavki tapom na Settings > Accounts & Passwords te tamo tapnite na Gmail.
  2. Vidjet ćete Google profil i sve što je s vašim telefonom sinkronizirano. Tapnite na Delete Account i potvrdite njegovo brisanje s vašeg uređaja.

Vodite računa da ovime ne brišete vaš Google profil već ga samo prestajete koristiti na vašem iPhoneu. Ovo znači da ćete ga, ukoliko vam počne nedostajati, uvijek moći ponovno aktivirati jednostavnim logiranjem putem gore spomenutog izbornika. Sad, što se samog micanja Googlea s iPhonea tiče, njime ne gubite toliko puno kao da ga brišete s Androida, s obzirom da Apple ima hrpu vlastitih usluga poput iClouda i iMessagea, no svejedno gubite pristup Gmailu, Google Photosima, Google kalendaru te konačno - Google Plusu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi