VELIKO SPREMANJE

Evo kako ćete prebaciti sve fotke u Google Photos

07.03.2016 u 08:31

Bionic
Reading

S Googleovim servisom za fotografije koji je naslijedio Picassu lako je smjestiti fotografije i video zapise s raznih uređaja na jedno mjesto. Evo i kako

Google Photos je besplatna aplikacija, dostupna za Android i iOS. Nakon što ju preuzmete, dovoljno je dozvoliti joj upload svih fotografija i videa na računalni oblak. Što ih je više, to će trebati više vremena.

Podjednako je lako napraviti upload fotografija s računala, fotoaparata i memorijskih kartica.

Otvorite web odredište Google Photos i preuzmite Desktop uploader. Instalirajte aplikaciju i logirajte se u svoj korisnički račun na Googleu.

Bit će vam ponuđen odabir izvora za sigurnosnu kopiju (backup). Na Macovima aplikacija obično obuhvaća vaše mape iPhoto Library, Apple Photos Library, Desktop i Pictures.


Želite li dodati druge mape ili, primjerice, memorijsku karticu, kliknite na dugme Add folder. Možete, naravno, i odznačiti izbor ponuđen u početnim postavkama.

Preporučamo da veličinu fotografije ostavite na postavki High quality (free unlimited storage). Kliknite OK, pa će se fotografije i video zapisi u odabranim izvorima početi prebacivati na Google Photos. Nove fotografije i video materijal bit će automatski uploadan.

Želite li ručno obaviti upload, otvorite photos.google.com, logirajte se i kliknite na dugme s malim oblakom sa strjelicom usmjerenom prema gore, smješteno pri vrhu zaslona. Isto možete postići ako datoteke ili mape metodom drag and drop smjestite izravno u Google Photos.


Ne postoji način, koliko znamo, kako izravno unijeti fotografije s Flickra. Morat ćete ih prvo preuzeti, pa potom uploadati.

Kako bi ih preuzeli, odaberite one koje želite pod tabom Camera Roll i kliknite dugme Download pri dnu zaslona. Kad je preuzimanje datoteke u formatu .zip završeno, odzipajte ju i ručno uploadajte mapu ili pojedine datoteke na Google Photos, koristeći maloprije opisani postupak.

Isto vrijedi i za druge servise u računalnom oblaku.

Ni fotografije s Facebooka ne možete izravno prenijeti na Google Photos, a postupak je nešto veća gnjavaža nego u slučaju Flickra.

Na raspolaganju su vam dvije opcije:

1) ručno preuzmite sve fotografije i uploadajte ih na Google Photos
2) preuzmite sve podatke s Facebooka, pronađite u njima fotografije i video, pa ih uploadajte ih na Google Photos.

Potonjim postupkom dobit ćeete sve fotografije s vašeg korisničkog računa na Facebooku, ali preuzimanje tih podataka može trajati jako dugo.

Više:Mashable