bez prava na žalbu

Europski sud presudio: Facebooku se može naložiti uklanjanje postova širom svijeta

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 03.10.2019 15:40
  • Objavljeno 03.10.2019 u 15:40
Presuda može imati posljedice i na zatvorene grupe unutar Facebooka

Presuda može imati posljedice i na zatvorene grupe unutar Facebooka

Izvor: EPA-EFE / Autor: LUONG THAI LINH

Stručnjaci kažu da je riječ o značajnoj presudi s globalnim implikacijama. Facebook pak smatra kako ta odluka otvara 'kritična pitanja oko slobode izražavanja'

Facebooku i sličnim aplikacijama i internetskim stranicama može se naložiti uklanjanje ilegalnih postova širom svijeta nakon značajne presude s najvišeg suda u EU, javlja BBC. Platforme će također morati same potražiti slične primjere ilegalnog sadržaja i ukloniti ih, umjesto da čekaju na pojedinačne prijave.

Slučaj je proizašao iz uvredljivog komentara objavljenog na Facebooku o austrijskoj političarki Evi Glawischnig-Piesczek, za koji su sudovi u toj zemlji rekli da je nanio štetu njezinu ugledu.

Prema zakonodavstvu EU-a, Facebook i druge platforme ne snose odgovornost za nezakonite sadržaje koje objavljuju korisnici, sve dok ih o tome ne upoznaju; u tom trenutku moraju ih brzo ukloniti. Ali bilo je nejasno može li presuda suda nadići direktivu EU-a koja kaže da se ne mogu stvoriti platforme za nadgledanje svih postova ili aktivno traženje nezakonitih aktivnosti.

Austrijski Vrhovni sud zatražio je pojašnjenje od najvišeg europskog suda.

Odluke Europskog suda

Odluka Europskog suda presudila je tri stvari: Ako sud neke neka države članice presudi da neka objava krši zakon, on može narediti internetskim stranicama i aplikacijama da uklone identične kopije te objave. Platformama se može narediti da uklone 'ekvivalentne' verzije ilegalnog posta, ako je prenesena poruka u osnovi ostala ista. Platformama se može naložiti uklanjanje ilegalnih postova širom svijeta, ako je to u skladu s relevantnim međunarodnim pravom ili ugovorom. Facebook nema pravo žalbe na ovu presudu.

U praksi to znači da Facebook mora sam pronaći objave slične onima koje su proglašene klevetama, objasnio je novinarima BBC Newsa Steve Peers, profesor Sveučilišta u Essexu. Povjerenik za zaštitu privatnosti Max Schrems dodao je pak kako presuda može imati posljedice na zatvorene grupe Facebooka.

Međunarodno usklađeni zakon o kleveti ne postoji

Facebook je pak komentirao kako bi države morale vrlo jasno definirati što 'identično' i 'ekvivalentno' zapravo znači u praksi. Po njima, ova presuda 'potkopava dugogodišnji princip da jedna država nema pravo nametati zakone o slobodi govora drugoj državi'.

U svakom slučaju, platforme mogu biti primorane na uklanjanje objava samo u okviru relevantnih međunarodnih zakona.

'Ne postoji međunarodno usklađeni zakon o kleveti, rekao je Peers. 'Facebook uvijek može reći da to ne možemo uraditi u Sjedinjenim Američkim Državama jer iako to krši austrijski zakon, ne krši i američki.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!