blizu cilja

Europa odobrila preuzimanje Blizzarda teško 69 milijardi dolara, no priča je daleko od kraja

16.05.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Europska unija službeno je odobrila Microsoftovu akviziciju kompanije Activision Blizzard, izdavača Call of Dutyja. Kupovina vrijedna 69 milijardi dolara potez je koji je odmah izazvao protivljenje britanske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a ona je, podsjetimo, blokirala ovaj megaugovor

EU je prihvatio Microsoftove ustupke za igranje u oblaku. Riječ je o istom problemu zbog kojeg je britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) prošlog mjeseca blokirala transakciju.

Predloženi ugovor želi spojiti Microsoft, proizvođača konzole Xbox, s tvorcem videoigara čiji hit naslovi uključuju World of Warcraft, Hearthstone, Candy Crush Sagu i Overwatch. Odobrenje Europske komisije oživjet će Microsoftove nade za dogovor dok se priprema žaliti na odluku CMA-e. Savezna komisija za trgovinu (FTC) u SAD-u također se usprotivila preuzimanju te je uputila tužbu da bi ga spriječila.

Preliminarna istraga Komisije otkrila je da bi dogovor mogao naštetiti konkurenciji u gejmingu u oblaku, a koje na korisničkim uređajima omogućuje streaming videoigara pohranjenih na udaljenim poslužiteljima. Postojala je zabrinutost da će igrači moći streamati Call of Duty samo putem usluge koja je ekskluzivna za Windows, pa bi u tom slučaju postojala manja vjerojatnost da će se u nekom slučaju odlučiti za platforme poput Mac OS-a ili Linuxa.

Komisija je, unatoč tome, u ponedjeljak objavila da je prihvatila Microsoftove predložene pravne kompromise. Oni uključuju ponudu besplatnih licenci tijekom razdoblja od 10 godina, čime se europskim potrošačima koji kupe Activisionove PC i igre za konzole omogućuje da ih streamaju u drugim uslugama igranja u oblaku, piše Guardian.

Povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager rekla je da će odluka donijeti Activisionove igre na 'mnogo više uređaja i potrošača nego prije zahvaljujući streamingu igara u oblaku'. Dodala je također da će 'ono na što se obvezao Microsoft prvi put omogućiti streaming takvih igara u bilo kojoj usluzi streaminga igara u oblaku, povećavajući konkurenciju i priliku za rast'.

CMA je objavila da ostaje pri odluci o blokiranju dogovora. 'Microsoftovi prijedlozi koje je danas prihvatila Europska komisija omogućili bi mu da postavi uvjete za ovo tržište za sljedećih 10 godina', rekla je Sarah Cardell, izvršna direktorica CMA-e. Odluka EU-a Microsoftu će pomoći ako američka tehnološka tvrtka uspije poništiti blokadu CMA-e na britanskom žalbenom sudu za tržišno natjecanje, rekla je Anne Witt, profesorica antimonopolskog prava na poslovnoj školi EDHEC u Francuskoj. Prigovor Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi ih natjerati na odustajanje od transakcije, dodaje Witt.

'Razlika je ako uspiju poništiti odluku na britanskom sudu za tržišno natjecanje. Ako Microsoft izgubi u Ujedinjenom Kraljevstvu, igra je gotova osim ako se ne odluči povući s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva', rekla je. FTC nastoji blokirati akviziciju Activisiona iako neki pravni stručnjaci tvrde da bi se, na temelju povijesnog presedana, regulator mogao boriti da nadvlada Microsoft.

I UK i Europska komisija složili su se oko suštine zabrinutosti; svaki regulator potvrdio je da postoji mala opasnost da veliko i konkurentno tržište igara za konzole bude poremećeno akvizicijom, ali da postoji mnogo veći rizik nove industrije igara u oblaku, kojom dominira Microsoft. Dva se regulatora nisu složila oko toga hoće li Microsoftovi predloženi pravni ustupci biti dovoljni za smanjenje tog rizika.

  • +4
Microsoft kupuje Activision Blizzard Izvor: Profimedia / Autor: Igor Golovnov / Alamy

Tamo gdje je Komisija rekla da jesu, CMA tvrdi da je nemoguće pružiti koristan pravni lijek jer je tržište u takvoj fluktuaciji da Microsoft nije mogao znati što obećava da bi očuvao konkurenciju. Štoviše, istakla je CMA prošlog mjeseca, sam Microsoftov čin davanja takvih obećanja mogao bi 'iskriviti' tržište, prisiljavajući buduće konkurente da se usklade s obvezama koje je predložio američki tehnološki div. Activision je u izvješću dioničarima ovog ožujka naglasio da bi prigovor Ujedinjenog Kraljevstva mogao poništiti kupovinu. U dokumentu piše da bi se transakcija mogla raskinuti ako 'bilo koje državno tijelo s nadležnom jurisdikcijom poduzme bilo kakvu radnju koju ugovor zabranjuje ili učini nezakonitim te je postala konačnom bez prava žalbe'.

Izvršni direktor Activisiona, Bobby Kotick, koji je prošlog mjeseca osudio odluku CMA-e kao dokaz da je Velika Britanija 'zatvorena za poslovanje', rekao je da je EU 'proveo iznimno temeljit proces kako bi se steklo sveobuhvatno razumijevanje igara'.

Predsjednik Microsofta, Brad Smith, rekao je: 'Europska komisija zahtijevala je od Microsofta da popularne igre Activision Blizzarda automatski licencira za konkurentske usluge igranja u oblaku. To će se primjenjivati globalno i ohrabrit će milijune potrošača širom svijeta da igraju ove igre na uređaju koji odaberu.'