NOVOSTI SA SUDA

Epic opet nije uspio natjerati Apple da makne naknadu iz App Storea

10.08.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Američki vrhovni sud odbio je Epicov zahtjev za brzo uvođenje zabrane Appleu

Epic Games nije uspio prisiliti Apple da što prije promijeni praksu plaćanja u App Storeu. Proizvođač Fortnitea zatražio je od Vrhovnog suda da poništi odluku prizivnog suda Devetog okružnog suda SAD-a koja je odgodila zabranu protiv Applea zbog pravila App Storea. Sutkinja Elena Kagan odbila je zahtjev bez davanja objašnjenja, prenosi Bloomberg.

Prizivni sud devetog okruga prvobitno je potvrdio zabranu u travnju, no zabranu je suspendirao u srpnju kako bi Appleov slučaj mogao podnijeti Vrhovnom sudu, objašnjava Engadget.

Sudac nižeg suda 2021. je presudio da je Apple prekršio kalifornijski zakon o nepoštenom tržišnom natjecanju blokirajući razvojne programere trećih strana da usmjere korisnike na alternativne opcije plaćanja. Potom je izdan nalog da se ta praksa prekine.

Epic i Apple se oko ove teme na sudu navlače već tri godine. Epic je razljutio Apple (i Google) kada je igračima Fortnitea koji igraju mobilnu verziju  rekao da će dobiti popust na valutu V-Bucks ako zaobiđu iOS i Android sustave plaćanja. Apple i Google u svojim dućanima, podjsećamo, naplaćuju do 30 posto iznosa po transakciji.

Nositelji mobilne platforme brzo su povukli Fortnite iz svojih trgovina aplikacijama, Epic ih je oboje tužio, a pravne bitke još uvijek traju. Slučaj Google (u kojem je Match Group uključena kao tužitelj) trebao bi početi suđenje u studenom ove godine.

Bez obzira na to što se događa u SAD-u, Apple i Google su na nekim tržištima poput Južne Koreje i Nizozemske već prisiljeni otvoriti svoje platforme sustavima plaćanja trećih strana. Također se zna da Apple planira dopustiti trgovine aplikacija trećih strana na iPhoneu već iduće godine, u velikoj mjeri u skladu s nadolazećim pravilima Europske unije. Epic se za to već spremio etabliranjem Epic Games Storea za mobilne uređaje.