UMJETNA INTELIGENCIJA

Na crnogorskom portalu vijesti čita virtualna voditeljica Ana: Evo kako to izgleda

09.08.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Čitateljima crnogorskog portala Dan od kraja srpnja svakim radnim danom vijesti u formi informativne emisije čita virtualna voditeljica Ana AI. Nema prezimena, lijepo je našminkana, ima pravilnu dikciju i nema treme

Urednik portala Dan Mili Prelević za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojašnjava da novinari pišu vijesti, a da ih Ana AI čita. Projekt, prvi takve vrste u Crnoj Gori, napravljen je korištenjem generativne umjetne inteligencije (AI), tehnologije koja može proizvesti različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke.

Korištenje umjetne inteligencije u novinarstvu postavlja brojna pitanja, prvenstveno u području etičke uporabe. Mihailo Backović, stručnjak za umjetnu inteligenciju, kaže da je AI koristan alat za produktivnost, ali opasan ako se nađe u rukama nekoga tko namjerava proizvoditi propagandu u ogromnim količinama.

'Korištenje umjetne inteligencije samo po sebi nije problematično, sve dok uređivačka politika medija primjenjuje visoke etičke standarde i ne dopušta zloupotrebu ovih tehnologija', rekao je Backović za RSE. Prema njegovim riječima, nužno je da osoba uvijek provjerava sadržaj i ima zadnju riječ prilikom objave.

'Recimo samo da Dan nikada ne bi trebao objavljivati ​​sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bez prethodnog uredničkog pregleda. To bi također bilo opasno zbog činjenice da moderni generativni AI sustavi imaju blagu tendenciju 'halucinirati', tj. generirati izjave koje su netočne', rekao je Backović.

Mili Prelević, urednik portala Dan, koji je prvi u Crnoj Gori počeo koristiti ovu tehnologiju, prednosti ovakvog modela rada vidi u savršenstvu Aninog izlaganja.

'Ana AI nije nesigurna, ne gubimo vrijeme na šminkanje, ne treba nam snimatelj. Mi biramo hoće li biti plava ili crna, što će obući. Uz male korekcije dikcije, ono što dam virtuelnom spikeru, znam da će biti savršeno pročitano', kaže Prelević za RSE.

S druge strane, novinarka i voditeljica televizije Vijesti Danijela Lasica kaže da bi, bez obzira na greške voditelja, novinarstvo lišeno ljudskih emocija bilo 'strašno i opasno'.