CRNO NAM SE PIŠE

Emisije CO2 u 2013. će potući sve rekorde

20.11.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Ukupna emisija ugljičnog dioksida u svijetu od sagorijevanja fosilnih goriva porast će na rekordnih 36 milijardi tona ove godine, prema izvješću 49 znanstvenika iz 10 zemalja koje pokazuje neuspjeh vlada da stave pod kontrolu glavni staklenički plin odgovoran za globalno zagrijavanje

Izvješće Global Carbon Projecta koji svake godine kompilira podatke istraživanja instituta širom svijeta objavljeno je u utorak u časopisu Earth Systems Data Discussions.

Njegove procjene za 2013. predstavljaju povećanje emisije od 2,1 posto u odnosu na godinu prije i 61 postotno povećanje od 1990. - početne godine za UN-ov protokol iz Kyota, jedini globalni sporazum koji postavlja obvezujuće limite za nacionalne emisije ugljičnog dioksida.

'Vlade se moraju suglasiti kako da preokrenu taj trend. Emisija se mora značajno i brzo smanjiti ako se želi ograničiti globalne klimatske promjene na ispod dva stupnja Celzijeva', kazala je voditeljica istraživanja Corinne Le Quere s Tyndall Centra za klimatske promjene na britanskom sveučilištu East Anglia.

Znanstvenici smatraju da bi porast prosječne temperature veći od dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje mogao izazvati ekstremne poplave, suše i oluje.

Emisija ugljičnog dioksida raste zbog snažnog rasta potrošnje ugljena koji poništava svaku korist od povećanog korištenja obnovljivih izvora energije posljednjih godina.