TROJANSKI KONJ

Eksperimentalnom terapijom potpuno izliječen rak

24.12.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Eksperimentalna terapija nazvana 'Trojanski konj' uspjela je u potpunosti eliminirati rak prostate kod miševa, objavili su danas znanstvenici

Nova tehnika liječenja dobila je ime po konju iz Odiseje jer je u njoj britanski tim u bijela krvna zrnca obrambenog sustava pokusnih životinja sakrio viruse koji ubijaju stanice raka i 'prokrijumčario' ih u tkivo tumora. Istraživanje, predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research, pokazalo je da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desecima tisuća napali njihove stanice.

Autori kažu da su rezultati vrlo uzbudljivi, međutim, ističu da je potrebno provesti testove na ljudima budući da je poznato da neke tehnike liječenja nisu jednako učinkovite u ljudskom organizmu kao u miševima.

Korištenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u liječenju raka, no jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u središte tumora gdje mogu izazvati štetu. Voditeljica tima prof. Claire Lewis s University of Sheffield objasnila je kako se to čini metodom Trojanskog konja.

Nakon kemoterapije i zračenja u tkivima nastaju oštećenja. Ona uzrokuju porast broja bijelih krvnih stanica koje preplavljuju oštećena područja u nastojanju da ih poprave.

'Mi jašemo na tom valu kako bismo naveli što više bijelih krvnih stanica da u središte tumora izruče viruse', rekla je prof. Lewis.

Njezin je tim uzeo uzorke krvi i iz njih ekstrahirao makrofage, vrstu leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tijela. Pomiješao ih je s virusima koji, poput HIV-a, izbjegavaju napade i postaju putnici u bijelim krvnim stanicama. Ova mješavina ubrizgana je miševima dva dana nakon što su prošli kemoterapiju. Svaka od bijelih krvnih stanica sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofagi ušli u tumore, virusi su se počeli razmnožavati. Nakon 12 sati bijela krvna zrnca su eksplodirala te je svako izbacilo oko 10.000 virusa koji su nastavili inficirati i ubijati stanice tumora.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli trojansku terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znakove raka. Kod životinja iz kontrolne skupine rak se proširio i oni su uginuli.

Profesorica Lewis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označit će veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti.