REX BIONICS

Egzoskeleton umjesto invalidskih kolica

15.07.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Novozelandska tvrtka Rex Bionics je razvila egzoskeleton koji bi trebao omogućiti paraliziranim ljudima da hodaju sasvim uspravno. Zasad se kao jedina prepreka masovnijoj uporabi vidi iznimno visoka cijena tog proizvoda

Tvrtka Rex Bionics iz Novog Zelanda je predstavila Rex, egzoskeleton kojim se upravlja pomoću joysticka i kontrolne ploče. Proizvođač kaže da je njihov proizvod pogodan za invalide tj. osobe s nepokretnim donjim dijelom tijela. Rex podržava punu masu osoba i omogućava im da hodaju kao što bi hodale s funkcionalnim ekstremitetima. Vrijeme navikavanja na komande je minimalno. Testiranje s invalidima je pokazalo da su naučili koristiti Rexa za manje od tri dana.

Odlična vijest jest da će Rex krenuti u prodaju već ove godine, ali za sada samo u Novom Zelandu. Loša vijest je cijena Rex egzoskeletona koja iznosi 150.000 američkih dolara, što bi preračunato iznosilo oko 850.000 kn. Nadajmo se da će Rex Bionics pronaći način za snižavanje cijene svog proizvoda u skorijoj budućnosti.