RAYTHEON XOS 2

Egzoskelet za američku vojsku

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 29.09.2010 15:37
  • Objavljeno 29.09.2010 u 15:37
raytheon egzoskelet 01

raytheon egzoskelet 01

Izvor: Promo fotografije / Autor: Raytheon

Program razvoja egzoskeleta za američke vojnike postoji već osam godina, a sada se tvrtka Raytheon pohvalila funkcionalnim prototipom

XOS 2 ime je egzoskeleta koji pokriva cijelo ljudsko tijelo, a razvio ga je Raytheon, poznati američki proizvođač naoružanja i visokotehnološke vojne opreme. Projekt razvoja vodi dr. Fraser Smith koji, usprkos impresivnoj demonstraciji, tvrdi da su borbeni primjerci egzoskeleta daleko od praktične uporabe.

Pokazani model prvenstveno služi povećanju snage vojnika u potpornim poslovima kao što su nošenje teških tereta, utovar i istovar transportnih vozila te opskrba oružanih sustava. To ne znači da ne postoje planovi za razvoj egzoskeleta koji će pomoći vojnicima da probijaju zidove, nose teške oružane sustave i pucaju iz njih te se obrane od neprijateljske vatre, no puno veći interes za ovakve sustave vlada u logistici. Koncept borbenog modela egzoskeleta ne pokriva cijelo tijelo kao što je tu slučaj kod XOSa 2, već obujmi vojnika od pojasa naniže.

Raytheon

Raytheon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Raytheon

Trenutno XOS 2 nije dostigao performanse koje je propisala američka vojska jer je još uvijek ovisan o vanjskom izvoru energije. Povećanjem efikasnosti sustava za vođenje, hidrauličkog sustava i servo motora Raytheon planira razvoj dovesti do stupnja kada bi unutar egzoskeleta ugradio motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Ugrađeni motor trebao bi pružiti osam sati rada bez nadoknade goriva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi