GOOGLE I MOVIDIUS

Duboko učenje stiže i na vaš Android

movidius čip

movidius čip

Izvor: Screenshot / Autor: Miroslav Wranka

Čipovi Movidius mogli bi omogućiti prepoznavanje slika u realnom vremenu na uređajima s Googleovim mobilnim operativnim sustavom

Google i proizvođač čipova Movidius udružili su snage kako bi umjetnu inteligenciju uveli u pametne telefone te tablet računala.

Movidius je tvrtka specijalizirana za računalni vid. S Googleom su već surađivali na projektu Tango, platformi za računalni vid koju ta tvrtka razvija. Proširenje suradnje donijet će perjanicu među Movidiusovim procesorima, model MA2450, na Androide.

Duboko učenje je ogranak strojnog učenja, često primjenjen na prepoznavanje slika, koji koristi algoritme za učenje na više razina korespondirajući s raznim razinama apstrakcije. Obično se oslanja na složene neuralne mreže.

Movidiusov čip MA2450 osmišljen je kako bi postizao krajnje visok stupanj energetske učinkovitosti, zbog čega je prikladan za pogon neuralnih mreža lokalno na pametnim telefonima.


Primjenom svojih naprednih neuralnih mreža na tim čipovima, Google bi uređajima mogao omogućiti prepoznavanje lica, prometnih znakova i sličnih vizuala u stvarnom vremenu bez oslanjanja na vezu s internetom i algoritmima u računalnom oblaku.

Financijske pojedinosti suradnje nisu objavljene, kao ni detalji o planiranim proizvodima. No, ne sumnjamo kako ćemo prve rezultate vidjeti već za koju godinu.

Movidius and Google Bring Machine Intelligence to Devices

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!