NOVA TEHNOLOGIJA

Dronovi će uskoro moći letjeti satima?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 21.12.2015 07:03
  • Objavljeno 21.12.2015 u 07:03
Intelligent Energy dron

Intelligent Energy dron

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intelligent Energy

Tvrtka Intelligent Energy razvila je prototip vodikove ćelije koja će dronovima omogućiti višesatne letove te mogućnost brzog ponovnog punjenja. Bit će predstavljen tijekom sajma 'CES 2016.' u Las Vegasu

Kratko trajanje leta i sporo punjenje baterija trenutno su dva najveća praktična problema s kojima se vlasnici dronova susreću (uz nedorečena i neodgovarajuća zakonska rješenja). Unatoč tome, tržište komercijalnih i poslovnih minijaturnih bespilotnih letjelica raste velikom brzinom.

U tvrtci Intelligent Energy tvrde kako imaju rješenje koje trajanje leta može produljiti do nekoliko sati, umjesto tipičnih 20 minuta maksimalno, kao i skratiti vrijeme punjenja sa sat-dva na dvije minute.

'Ta će kombinacija otvoriti niz novih poslovnih mogućnosti, poput pregleda i nadzora platformi na moru, akcija pronalaženja i spašavanja, zračne fotografije visoke razlučivosti, isporuke paketa...', kaže Julian Hughes, direktor odjela za potrošačku elektroniku u Intelligent Energy.


Ta je tvrtka tijekom proteklih deset godina surađivala s Boeing Phantom Works na razvoju prvog zrakoplova s posadom i pogonom na gorivu ćeliju te Airbusom na razvoju pomoćne pogonske jedinice. Tijekom proteklih 14 mjeseci zasebno je testirala dronove s gorivom ćelijom i hibridne sustave s baterijom. Za trajanja leta korištena je i kamera, koja je dala stabilnu sliku bez prekida.

Prototip hibridne gorive ćelije bit će prikazan tijekom posebnog događanja 'Intelligent Energy Embedded World' u hotelu Venetian u sklopu sajma CES 2016'.

Zašto koristiti gorive ćelije - infografika Licencirane fotografije/Intelligent Energy

Zašto koristiti gorive ćelije - infografika Licencirane fotografije/Intelligent Energy

Izvor: Screenshot / Autor: Intelligent Energy

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!