LIDEROVA KONFERENCIJA

Doznajte kako nastaju hrvatski pametni gradovi

23.02.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Na Liderovoj konferenciji 'Pametni gradovi - budućnost počinje sada', koja će biti održana 17. ožujka u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Hrvatski Telekom predstavit će primjere dobre prakse i projekte Smart City

Primjeri dobre prakse, poput modernizirane evidencije zbrinjavanja otpada (tzv. waste management), analitičkog pregleda prometnih i turističkih trendova (usluga Heat Maps), informatizirane mreže e-punionica (e-mobility), digitaliziranog poslovanja gradskih službi (e-račun) te rješenja u parkingu, prometu i energetskoj učinkovitosti gradova, vidljivi su već u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko neretvanskoj županiji te u gradovima poput Zagreba, Osijeka, Rijeke, Velike Gorice, Koprivnice...

Dubrovačko-neretvanska županija prva je krenula u smjeru uspostave Pametne regije kao strateškog preduvjeta za privlačenje investicija, a Grad Dubrovnik službeno je postao prvi inovacijski, testni, referentni i prodajni Smart City centar HT-a.
Sve su to projekti koji imaju jasnu viziju podizanja razine kvalitete života građana i generiranja ušteda lokalnim proračunima.


Kako bi realizacija ideje pametnog grada uopće bila moguća potrebno je imati vrhunsku infrastrukturu. HT napravio je krajem prošle godine kada je dovršio IP transformaciju mreže, čime je postao treći telekom u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u All IP okruženje.

HT kontinuirano razvija vrhunsku 4G mrežu, što u kombinaciji s nepokretnom mrežom i kapacitetima naših podatkovnih centara omogućava stvaranje ekosustava u kojem se HT-ov projekt Smart City razvija u jedinstveno i cjelovito rješenje.

Smart City, kao projekt HT-a unutar šireg područja interneta stvari, označava prednosti korištenja informacijsko-komunikacijskih rješenja i digitaliziranih procesa usmjerenih ka poboljšanju efikasnosti upravljanja u gradu, povećanje kvalitete života građana te postizanje ušteda.

HT, zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutno jedini u Hrvatskoj nudi takvo sveobuhvatno rješenje, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija.