IDC PROGNOZIRA

Domaće IT tržište čeka rast od 6,5 posto

16.06.2016 u 12:16

Bionic
Reading

IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta u 2016. U srednjoročnom razdoblju očekuje se daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5 posto

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja analitičke tvrtke IDC Adriatics, informatičko tržište Hrvatske u 2015. iskazalo je rast od 10,8 posto u odnosu na prethodnu godinu te pritom doseglo vrijednost od 7,13 milijarde kuna.

Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je opala za sedam posto u odnosu na 2014. godinu na 1,04 milijardu dolara, zbog vrlo snažnog jačanja tečaja dolara u odnosu na domaću valutu.

IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta u 2016. U srednjoročnom razdoblju očekuje se daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5 posto na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i pakiranog softvera, da bi se dosegla vrijednost od 9,75 milijardi kuna u 2020. godini.


'Značajan rast potrošnje na domaćem IT tržištu u prošloj godini može se ponajviše pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona te skoku vrijednosti serverskog tržišta prvenstveno zahvaljujući pojavi superračunala Bura u Rijeci, a u nešto manjoj mjeri rastu isporuka IT usluga te softverskih aplikacija.

Porast vrijednosti usluga pruženih u oblaku, širenje kapaciteta u segmentu podatkovnih centara, digitalizacija poslovanja, sve veća upotreba mobilnih aplikacija i big data analitike te u budućnosti i šira primjena naprednih tehnologija poput interneta stvari, predstavljati će ishodišne točke daljnjeg sazrijevanja hrvatskog IT tržišta', napominje Ana Papež, regionalna direktorica IDC-a za regiju jugoistočne Evrope (SEE).

'Strukturni fondovi Europske unije potaknuli su daljnje jačanje startup scene i nastavak izvozne ofenzive nekolicine domaćih ponuđača softvera i IT usluga. Na domaćem informatičkom tržištu u prošloj godini svjedočili smo nekim značajnijim spajanjima i novonastalim tvrtkama.

Tako je došlo do udruživanja poduzeća IT Sistemi iz Splita te eVisiona iz Zagreba, zatim, nastala je kompanija Setcor pripajanjem tvrtki Aduro, Hema i itSoft, dok je SPAN, jedna od vodećih lokalnih tvrtki, u 2015. godini kupio Infocumulus, a 2016. Recro-net', dodala je Papež.


Dobar dio ukupnih tehnoloških tržišnih segmenata u 2015. godini iskazao je rast vrijednosti. Kategorije IT usluga i pakiranog softvera zabilježile su porast u odnosu na 2014. godinu.

U segmentu hardvera najsnažniji skok zabilježile su isporuke pametnih telefona, poslužitelja te ispisnih uređaja, dok je opala vrijednost isporučenih tableta, zbog visokog stupnja zasićenosti tržišta, osobnih računala, uređaja za pohranu podataka te mrežne opreme.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su udio od 18 posto, a pametni telefoni 17 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok su Lenovo i HP bili prvi na tržištima računala i ispisnih uređaja u 2015. godini.